Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zemřel nám otec, sestra měla jeho účet pod svým (ale sama neví, jestli je disponent) a v den úmrtí z účtu vybrala nějaké peníze. Peníze se použily na zaplacení pohřbu, zbylou částku má na účtu. Teď se bude řešit dědictví a dotaz je - zda jí za to něco nehrozí, případně jak se to dá vyřešit? Byla domluvena, že kdyby se otci něco stalo, může si peníze poslat, ale to samozřejmě řešila jen s ním a nikdo další o tom nevěděl. Moc děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Sestře za to nic nehrozí. Notář zjišťuje zůstatek ke dni úmrtí zůstavitele a ten rozdělí mezi dědice. Pokud je na účtu v okamžiku, kdy si dědicové své podíly vyzvednou, méně peněz, než bylo v den úmrtí, je na dědicích, aby si situaci vypořádali, např. žalobou o zaplacení, pokud by měli pocit, že sestra peníze zpronevěřila. Výběrem sestra žádný trestný čin nespáchala, pouze je na dědicích, zda nebudou občanskoprávní cestou řešit, kde peníze jsou a na co byly použity.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.