Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jaké jsou podmínky změny DRUHŮ POZEMKŮ uvnitř zemědělského půdního fondu, bez nutnosti odnětí - zůstává nadále součástí zemědělského fondu. Jaký postup (úřady, žádosti) ke změně trvalého travního porostu na zahradu, ovocný sad (jedna se o 2 pozemky: 3000m2 a 300 m2)?

V případě, že změna neproběhne, bude užívání pozemku trvalý travní porost jako zahradou neoprávněně? Může dojít ke změně druhu pozemku i přirozeným způsobem? Stačí v tom případě prohlášení vlastníka s úředně ověřeným podpisem, že došlo k změně druhu pozemku? Kam se obrátit? Děkuji za odpověď, s pozdravem Aneta.

 

ODPOVĚĎ:
Podmínky pro změnu druhu pozemku jsou zakotveny ve stavebním zákoně. Konkrétně dle § 80/2 písm. e) stavebního zákona je nutné získat od stavebního úřadu rozhodnutí o změně využití území, má-li se jednat o:
"změny druhu pozemku nebo způsobu využití pozemků, zejména zřizování, rušení a úpravy vinic, chmelnic, lesů, parků, zahrad a sadů, pokud podmínky nejsou stanoveny schválenými pozemkovými úpravami nebo jiným územním rozhodnutím"
Jedná-li se však o změnu druhu pozemku nebo způsobu využití pozemků o výměře do 300 m2, není získání územního rozhodnutí (ani územního souhlasu) nutné (jak to vyplývá z § 80/3 písm. c) stavebního zákona). Na tomto místě ještě doplňuji, že pro změnu druhu pozemku a způsobu využití pozemků o výměře nad 300 m2 nejvíce však do 1000 m2, postačí získat od stavebního úřadu územní souhlas (jak to vyplývá z § 96/2 písm. d) stavebního zákona).
Po vydání příslušného přivolení stavebního úřadu je možné promítnout tuto změnu rovněž do katastru nemovitostí.
Dle § 76/1 stavebního zákona je možné měnit využití území pouze na základě územního rozhodnutí či územního souhlasu. Změna trvalého travního porostu na zahradu by proto mohla být kvalifikována jako přestupek dle § 178/1 písm. a) stavebního zákona. Dle tohoto ustanovení se přestupku dopustí fyzická osoba, která:
"v rozporu s § 76 provede činnosti, ke kterým je třeba územní rozhodnutí nebo veřejnoprávní smlouva nebo územní souhlas anebo regulační plán"
Je nicméně pravdou, že reálné užívání pozemků často ani zdaleka neodpovídá druhu těchto pozemků, který je zapsán v katastru nemovitostí - jedná se o vcelku běžný stav.
K přirozené změně druhu pozemku může samozřejmě dojít. V takovém případě by měl být o této změně vyrozuměn místně příslušný katastrální úřad, který by měl zanést nový druh pozemku do katastru nemovitostí. V této souvislosti je nicméně nutné zdůraznit, že se musí skutečně jednat o přirozenou (například přírodní) změnu druhu pozemku - nikoli tedy o výsledek úmyslné lidské činnosti.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.