Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.25 (8 hlasů)

Udělal jsem fatální chybu při prodeji starého osobního vozu. Jedná se o vůz z roku 1997 za cenu 13.000 Kč. S kupujícím byla sepsána kupní smlouva a vyřídili jsme plnou moc kupujícímu na přepis, že vše dořeší, jelikož prodej probíhal v pátek odpoledne a obdržel tedy automobil, velký a malý TP a duplikát zelené karty, kupní smlouvu a plnou moc na přepis.

Před prodejem jsem si pouze narychlo zjistil informace na internetu, kde se psalo, že pokud není kupující v přepisu součinný lze to dnes (08.09.2019) již řešit a úřady by měli přepis provést bez jeho součinnosti dle paragrafu8 (bohužel jsem nevěděl detaily, že to nikdy neproběhne bez platné evidenční kontroly). Kupující na telefon běžně reagoval a tvrdil jak vše probíhá, že má evidenčku a pojištění hotové a že vyřeší přepis. Takže další telefonáty ohledně přepisu a najednou různé výmluvy na zdravotní stav, úmrtí v rodině atd. Pak nakonec tvrdil, že tam jede a že by to mělo být vyřešeno, to již uplynula lhůta 10 dnů ze zákona. Potom jsem měl týden dovolenou, kdy jsem byl pryč a cca po 3 týdnech jsem si zašel na registr a zjistil, že nic není hotové ani přepis ani evidenčka na voze, dokonce jsem si zjišťoval přes ČKP, že není ani povinné ručení na vůz (ja si své zrušil hned následující pracovní den dle dohody s kupujícím na základě kupní smlouvy). Kupní smlouva byla spíše obecného charakteru bohužel vzor z internetu, bez úředně ověřených podpisů, kde je pouze formulace "Povinnosti kupujícího":   Nahlášení změn v evidenci držitelů motorových vozidel zajistí kupující a to na svůj náklad. Kupující bere na vědomí, že prodávající bezprostředně po podpisu smlouvy zruší pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla a kupující je tedy povinen bezodkladně vozidlo pojistit. Nyní se to s ním snažím řešit telefonicky ale bezúspěšně. Hovory si nahrávám, stále samé výmluvy, že to dořešíme, že se sejdeme, když ma dojít na schůzky, další výmluvy, že najednou nemůže a stále dokola. Hrozím mu nyní pokutou z úřadu až 50.000 Kč, že nás oba půjdu nahlásit za neproběhlý přepis, ale to také nikam nevede. Už je to 1 měsíc od prodeje vozu. Bojím se následných možných pokut a nevím jak nejlépe postupovat a situaci řešit. Zda-li je nějaká možnost i přes policii, když neplatí povinné ručení a nesplnil spolu se mnou povinnost převodu do 10dnů na něco ho nahlásit nebo podezření, že může být s vozem páchána trestní činnost (opravdu nevím jaké jsou tyto možnosti), nebo jít nejprve na ten úřad a náhlásit nás s tím, že si udělám podle paragrafu 8 výzvu k jeho součinnosti, která se nikam bez evidenčky nikdy nepohne a uhradím si tedy za sebe pokutu a splním tak svou povinnost, ale nevím jak dalece mi to bude platné k odrážení následných možných způsobených pokut a problémů. Dále jsem si ověřoval jak to bude s doplatkem pojištění ČKP až mi přijde jako provozovateli vozu podle registru pokuta za neplacené období, tam mi řekli že stačí zaslat kopii kupní smlouvy a mělo by být pro mne vyřešeno. Dále sem zjistil, že pokud není hrazeno pojištění vypadne za 14dní vůz z registru a jsem povinen doručit SPZ a doklady, které také nemám a kde hrozí další pokuta myslím až 20.000 Kč. Prosím tedy o radu jak nejlépe v této věci postupovat, abych byl co nejlépe krytý na případné pokuty a možné problémy způsobené vzniklou situací. Děkuji.  

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel policie Vám v tomto směru příliš nepomůže. Jak uvádíte, zákon umožňuje přepis i bez součinnosti kupujícího, ovšem jsou vyžadovány doklady, které drtivá většina prodávajících, co udělili plnou moc, nemá k dispozici.
Můžete mu zkusit zaslat písemnou tzv. předžalobní výzvu, ve které jej vyzvete k součinnosti, tj. aby se s Vámi dostavil na příslušný úřad a byl dokončen přepis. Druhou možností je písemně odstoupit od uzavřené smlouvy z důvodu podstatného porušení povinnosti (tj. povinnosti provést přepis). V takovém případě se smlouva od počátku ruší a strany jsou si povinny vrátit poskytnuté plnění (tj. peníze a auto). V obou případech, pokud by na toto nebylo reagováno, lze se obrátit na civilní soud.
V případě, že Vám přijde jako provozovateli vozidla pokuta, je nezbytné vždy argumentovat tím, že došlo k prodeji vozidla a kupující neposkytl součinnost k přepisu – je vhodné doložit i kupní smlouvu (kopii), případně písemnou komunikaci s kupujícím, ve které ho vyzýváte k přepisu vozidla.
Vždy se ale každý případ pokuty posuzuje samostatně, tzn. pokaždé budete muset znovu prokazovat, že došlo k prodeji vozu.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.