Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Dostal jsem dotaz od magistrátu hl. m. Prahy, s tím, že jsem vykonával podomní prodej a sice dne 25.1.2018. Jednal jsem na základě pracovní smlouvy se zaměstnavatelem, byť jsem já osobně nevykonával podomní prodej, ale vykonával ho kolega a já jsem byl pouze opodál, kdyby potřeboval pomoct s firemním tabletem.

Chci se vás zeptat, jak se v tomto ohledu zachovat při jednání s magistrátem? Dále mě zajímá v jakém rozpětí se pohybují sankce, které uděluje za tuto činnost magistrát. Děkuji, Bronislav.

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:

1/ Jak postupovat při jednání s magistrátem:
V tomto ohledu je důležité, zda jste byl Magistrátem hlavního města Prahy vyzván (zatím) pouze k podání vysvětlení, nebo zda s Vámi bylo již zahájeno správní řízení o přestupku.
Dle § 137/2 správního řádu je každý povinen podat správnímu orgánu vysvětlení. Tomu, kdo bezdůvodně odepře podat vysvětlení, může správní orgán uložit pořádkovou pokutu až do výše 5.000,- Kč. Vysvětlení je možné odepřít v případě, pokud byste se jeho podáním vystavil riziku zahájení přestupkového řízení či trestního stíhání (tzn. že nemůžete být nucen, abyste prostřednictvím vysvětlení obviňoval sám sebe; totéž platí ve vztahu k osobám Vám blízkým). O Vašem právu odmítnout podání vysvětlení byste měl být správním orgánem poučen.
O podání vysvětlení se pořizuje záznam, který obsahuje údaje umožňující identifikaci osoby, která skutečnost sděluje, vylíčení předmětných skutečností, datum, jméno, příjmení, funkci nebo služební číslo a podpis oprávněné úřední osoby. Záznam o podání vysvětlení nelze použít jako důkazní prostředek (§ 137/3 a 4 správního řádu).
Domníváte-li se, že Magistrát hlavního města Prahy by proti Vám mohl zahájit řízení o přestupku, lze Vám doporučit odepřít podání vysvětlení.
Domníváte-li se naopak, že Magistrát hlavního města Prahy hodlá prostřednictvím Vašeho vysvětlení pouze zjistit relevantní informace, můžete mu po pravdě sdělit, jak byl podomní prodej organizován (zejména tedy zdůraznit, že Vy sám jste s potenciálními zákazníky nejednal, nic jste jim nenabízel, resp. jste s nimi vůbec nemluvil, tzn. že Vaše role spočívala pouze v případné technické podpoře Vašeho kolegy).

2/ Jaké hrozí sankce:
Dle § 18/4 živnostenského zákona může obec prostřednictvím nařízení obce stanovit, že některé formy prodeje zboží nebo poskytování služeb prováděné mimo provozovnu jsou v obci nebo v její části zakázány.

Hlavní město Praha zakázalo podomní prodej prostřednictvím svého nařízení č. 9/2011 Sb. hl. m. Prahy, kterým se vydává tržní řád. Toto nařízení je dostupné zde:
http://www.praha.eu/public/1b/a/73/2567053_839090_narizeni_c._9_2011_trzni_rad_s_prilohou.pdf
(zákaz podomního prodeje naleznete konkrétně v § 8/2 tohoto nařízení).

Dle § 4/1 zákona o některých přestupcích se fyzická osoba dopustí přestupku tím, že poruší povinnost stanovenou v nařízení obce. Za tento přestupek může být uložena pokuta do 100.000,- Kč nebo omezující opatření (§ 4/3 a 4 zákona o některých přestupcích).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 500/2004 Sb. , správní řád
zákon č. 455/1991 Sb. , o živnostenském podnikání (živnostenský zákon)
zákon č. 251/2016 Sb. , o některých přestupcích


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Pokuta za podomní prodej na území hlavního města Prahy, HMP
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.