Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

OS rozhodnul o styku mojí manželky - babičky s naší vnučkou 1 x měsíčně na 3 hod. Ale její rodiče vnučku po 1/2 roce odmítli babičce předávat. Tak na doporučení naší advokátky to babička bezprostředně nahlásila Policii a ta o tom poslala Zápis na "sociálku" - OSPOD. Asi za 2 měsíce byla babička předvolána na Přestupkovou komisi v obci, kde mají rodiče naší vnučky bydliště.

Tam manželku - babičku vyslechli, jako "svědka" a matku vnučky jako "poškozenou". Nevíme, kdo to Přestupkové komisi předal a na rozdíl od matky nesměla být babička přítomna její výpovědi. Ale po skončení výslechu babičky jí byly dány k podpisu všechny strany Zápisu s tím, aby nečetla výpověď matky naší vnučky. A potom babičce nebyla vyhověna její žádost o vydání kopie. Takže nevíme: kdo to před komisi dal? A nevíme proč matka naší vnučky byla komisí označena jako "poškozená", když podle Rozhodnutí OS matka porušila a vnučku v nařízeném termínu babičce nepředala = tedy "poškozené" byly babička a vnučka? A nevíme tedy, proč babička byla označena jen jako svědek"? Proč po podpisu všech stran zápisu jí odmítli a) číst výpověď matky vnučky? A proč jí odmítli dát kopii zápisu? Jak se k Zápisu Přest. komise můžeme dostat? A prosíme, pod jakou normou, Vyhl. , najdeme "Přestupkovou komisi při obecním úřadu"? Děkujeme a s pozdravem manželé František a Jana.

ODPOVĚĎ:
Je otázkou, v jaké věci výpověď před komisí proběhla, je nezvyklé, aby bylo takto postupováno.
Pokud bylo rozhodnuto soudem, že ke styku má docházet v určitých dnech, je takové rozhodnutí v právní moci a vykonatelné a rodiče musí umožnit styk, jinak je možné se domáhat tohoto umožnění v rámci vykonávacího řízení.
Všechny informace jsou shromážděné ve spise vedeném v této věci, nicméně pokud nemáte postavení účastníka (svědek není účastníkem), tak Vám bude umožněno nahlédnutí, pokud prokážete, že jsou u Vás naplněny podmínky pro umožnění nahlédnutí do spisu tak jak předvídá zákon:
Jiným osobám správní orgán umožní nahlédnout do spisu, prokáží-li právní zájem nebo jiný vážný důvod a nebude-li tím porušeno právo některého z účastníků, popřípadě dalších dotčených osob anebo veřejný zájem.
Matka jako zákonný zástupce je oprávněna zastupovat svou dceru v řízeních před soudy či správními orgány, proto nese označení totožné jako dcera - „poškozená“.
Jelikož jste vystupovala v postavení svědka, nemáte právo být přítomna výpovědi vnučky (nezohledňuje se příbuzenský vztah), obdobně nemáte právo na kopii takové výpovědi.

Přestupkovou komisi upravuje zákon č. 250/2016 Sb. , konkrétně v § 60 a násl.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Přestupek nepředávání vnuka, vnučky babičce, dědečkovi, prarodičům
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.