Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Jsem držitelem karty ZTP a také parkovací karty ZTP. Když jsem si byl na magistrátu města pro parkovací kartu, úředník mi přidal papír A4 s informacemi stran výjimek pro ZTP, prý je možné s kartou vjet do pěší zóny. Bydlím v přilehlé ulici u pěší zóny.

Ona je to sice pěší zóna s dodatkovou tabulkou "dopravní obsluze vjezd povolen", ale ve skutečnosti to do pěší zóny má hodně daleko - vede tam trolejové vedení, denně tam projedou stovky trolejbusů, autobusů, taxíků, zásobování...Běžně tam jezdím do obchodního centra. V posledních čtrnácti dnech jsem byl minimálně třikrát svědkem kontrol městské policie; když mne chtěli zastavit, stačilo jim přes okénko ukázat ZTP kartu a okamžitě mne nechali jet. Vůbec je nezajímalo, jestli tam jedu někam na nákup, nebo chci jen projet. Dnes (08.01.2018) mne zastavila hlídka městské policie znovu, policista řekl, že ho moje parkovací karta ZTP nezajímá, že tam mám co dělat jen když tam jedu někam konkrétně, a že jim někdo "na městě" klade na srdce, aby ty vjezdy a průjezdy hlídali atd. atd. atd, jak jsou na to školení. Chtěl mi dát pokutu 200 Kč, odmítl jsem. Výhrůžky správním řízením. Pak přišel ten druhý (asi aby se vystřídali) a začalo druhé kolo: že to domluvou nejde, a že mu můžou ten průkaz ZTP zadržet na místě.
- Přesnou formulaci vyjímek vjezdu ZTP do pěší zóny znám, co na to právník? To tam musím vjet, zastavit, jít se podívat do nejbližší výlohy, od kolika mají ráno otevřeno, a pak teprve můžu jet dál, aby to bylo nenapadnutelné, nebo mě pokutovali neoprávněně?
- Celou komunikaci mezi námi mají nahranou (což je jen dobře), jsou výhrůžky typu "ZTP parkovací průkaz můžeme odebrat na místě" pravdivé nebo je to jen součástí strategie?
- Pokud mne pokutovali neoprávněně, lze se ještě odvolat, ev. věc vrátit na projednání ve správním řízení?
- Lze předjímat, jak by správní řízení dopadlo?
- Má smysl se odvolat a lze odvolání "vyhrát" i bez advokáta? (Kvůli dvoum stovkám nedám pět tisíc za právníka, ale jde o princip).
Marek

ODPOVĚĎ:
Pěší zóna má specifická pravidla ohledně provozu a vjezdu vozidel.  
Do pěší zóny je povolen vjezd jen vozidlům vyznačeným ve spodní části dopravní značky. Pro držitele ZTP karty platí pro vjíždění do pěší zóny následující: V jednotlivých případech a je-li to naléhavě nutné, mohou vozidla označená parkovacím průkazem pro osoby se zdravotním postižením vjíždět i do oblasti označené dopravní značkou „Pěší zóna“.
Pro Vás tedy platí, že zde musí být splněna podmínka, že se jedná o naléhavě nutnou skutečnost, jinak nejste oprávněn do pěší zóny vjíždět, přičemž se toto vždy posuzuje u každého vjezdu zvlášť. Pokud tedy nejsou splněny výše uvedené podmínky, může Vám být uložena pokuta.
Vjezd autobusů, zásobování apod. je povolen na základě dodatkové tabulky.
Policie není oprávněna tento průkaz odebrat.
V případě, že Vám byla uložena bloková pokuta, nemůžete se proti ní odvolat. Odvolání proti rozhodnutí o uložení pokuty je možné pouze v případě, že tato záležitost bude projednávána v „klasickém“ správním řízení.
Pro tyto případy není nutné zastoupení advokátem, zde záleží pouze na Vás, jak se rozhodnete.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jízda autem v pěší zóně s kartou ZTP, kartou zdravotně tělesně postiženého
  • Zabavení karty ZTP policistou, strážníkem na místě - může to udělat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.