Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pracuji měsíc na MěÚ jako koordinátorka komunitního plánování pro město a 15 spádových (samostatných) obcí. V jedné z těch obcí jsem členkou zastupitelstva a měla bych se stát místostarostkou. Jako koordinátor nevydávám žádná "rozhodnutí", v podstatě o ničem nerozhoduji, nelze upřednostňovat jednu obec před druhou.

Působím jen jako koordinátor. Mohlo by se jednat o střet zájmů? Mohl by mě současný zaměstnavatel propustit právě pro střet zájmů? Kdo o tom rozhoduje a na základě čeho? Pakliže to záleží na libovůli tajemníka úřadu, podle čeho může rozhodovat? A bylo by řešením, kdyby se naše obec rozhodla ze společného plánování vystoupit? Jde mi v podstatě o fakt, zda mohu vykonávat neuvolněnou funkci místostarosty v obci a přitom pracovat na jiném městském úřadě? Ilona

ODPOVĚĎ:
Střetem zájmů se rozumí situace, ve které je člověk odpovědný dvěma nebo více různým organizacím či autoritám, jejichž požadavky na jeho chování se více či méně zásadním způsobem rozcházejí.
Podle zákona o střetu zájmů by se kombinace dvou pozic, které byste chtěla zastávat zároveň na první pohled dala podřadit pod tuto situaci, ale pokud nemáte některou z pravomocí uvedenou v § 2 odst. 3, zákona o střetu zájmů, jsem toho názoru, že se o střet zájmů nejedná. A pokud byste z tohoto důvodu dostala výpověď, bylo by třeba ji napadnout jako neoprávněnou. Aby se soud dále zabýval situací a výkladem zákona nalezl příslušné řešení.
Zrušení společného plánování by řešení pravděpodobně nepřineslo – tedy pokud by to nebylo kompromisní řešení mezi Vámi a funkcionáři obou obcí, s tím, že dále se hypotetickým střetem zájmů nebudou zabývat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.