Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Už pár let řeším s městem jejich dva vzrostlé stromy 1 metr od mého plotu. Dokud otec mohl, na podzim hrabal listí skoro měsíc každý den, aby se vůbec dalo projít do domu a nebrodilo se každý den 10 cm napadaného listí z tohoto stromu. Pokud i otec mohl, lezl po žebříku a vybíral napadané listí z okapů a na jaře vzrostlé nálety ze semínek uvedených stromů, řešila jsem to jen s technickými službami, aby alespoň tu hromadu přijeli odvézt.

I to byl několikatýdenní problém. Dnes (26.05.2023) už toho ale máme dost! Dva roky řeším s městem o pokácení stromů a vysazením nových, tak jak to udělali v jiných částech města, kde to nakonec vůbec ničemu nevadilo. Mě to ohrožuje užívání domu - nemohu na balkony, protože tam je špína ze stromů, sliz, napadané květy, na podzim listí. Každým rokem natírání plotu a zábradlí na balkoně mě už také tedy nebaví a finančně vyčerpává. Nemluvím-li o střeše domu, kde díky vzrostlému stromu, mám střechu samý mech ze stínu a vlhkosti. před domem mám takové stromy dva a vedle jeden tentýž problém od sousedů. Prosím o informace co s tím se dá dělat a jak dál postupovat. Strom přesahuje můj patrový dům o cca 8 metrů.

 

ODPOVĚĎ:
V dotazu uvádíte, že se jedná o vzrostlé stromy. Z toho usuzuji, že tyto stromy byly vysazeny před nabytím účinnosti občanského zákoníku (tedy před 1. 1. 2014) - z tohoto předpokladu budu ve své odpovědi vycházet. Z tohoto důvodu není možné aplikovat § 1017 občanského zákoníku - který zakotvuje minimální odstupové vzdálenosti stromů od hranice pozemků - jelikož toto ustanovení se vztahuje pouze na stromy vysazené po 1. 1. 2014.
V první řadě Vám lze doporučit obrátit se na místně příslušný orgán ochrany přírody (příslušný odbor městského úřadu) a iniciovat zde provedení dendrologické kontroly předmětných stromů. Můžete vyjádřit obavu z pádu těchto stromů, odlomení větví apod. , a to z důvodu jejich špatného zdravotního stavu. Bude-li orgánem ochrany přírody shledáno, že stromy se skutečně nenacházejí v dobré kondici a představují potencionální riziko, může rozhodnout o jejich pokácení.
Pokud by kontaktování orgánu ochrany přírody nevedlo k cíli, bylo by nutné bránit se soukromoprávní cestou, a to podáním tzv. sousedské žaloby k soudu. Dle § 1013/1 občanského zákoníku totiž platí, že:
"Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad ... stín ... a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka ... v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku ..."
Překračuje-li dle Vašeho názoru obtěžování spadaným listím, stíněním apod. míru přiměřenou místním poměrům, můžete se bránit soudní cestou. Pro přípravu předžalobní výzvy, žaloby, jakož i pro následné zastupování v rámci soudního řízení Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva).
Pokud nad Váš pozemek přesahují větve předmětných stromů, můžete rovněž postupovat dle § 1016/2 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
"Neučiní-li to vlastník v přiměřené době poté, co ho o to soused požádal, smí soused šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit kořeny nebo větve stromu přesahující na jeho pozemek, působí-li mu to škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá."
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.