Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím, za jakých podmínek je možné zřídit na malém kousku obecního pozemku parkovací stání? Jedná se o poměrně malý kousek jakéhosi svahu, kde náš soused, starosta chce zřídit parkování pro svoji rodinu. Je nám to nepříjemné, dávno tomu co zřejmě zde byla jakási skládka, přímo sousedí s naší maličkou zahrádkou, nikdo toto nepoužíval, jiní sousedé zde měli vzrostlý šeřík, krásný, bohatý květem, byl tady léta.

Nicméně pan starosta vzal pilu, vše hezké a před květem pořezal. Řekl mi, že je to křoví, tudíž to na obecním pozemku uřízl. Je to 2 týdny, dnes (29.04.2023) by strom již kvetl. Pravil, že on je tady starosta a že může na obecním roští vyřezat. Pokácený stromek zřejmě pořezal pro svoji potřebu, to nevím, ale zmizel. Můj dotaz: Musí mít nějaký výkres, plánek, musí nás jako přímo sousedící seznámit se svým úmyslem? Jak bude dál postupovat, zda je třeba na cíleně budovaném (zatím jen pokácel co zde bylo hezké.) stání pro auta počítat s únikem provozních kapalin, jak daleko smí být od plotu, víte, je to v této Jihočeské vesničce obložené auty. Je mi jasné, že všichni se musí dopravit do práce, ale celý minulý rok 2022 nám jejich auta stála metr či 2 od baráku a dívat se z okna na neustále parkující auta, je fakt nepříjemné. Rozhodně nechci nějaké nepříjemnosti, jen případně nutnosti, nějak argumentovat. Celá léta byl klid, můj muž se staral o obecní pozemek, 22 roků sekal trávu a my zde v klidu za domem parkovali. Děkuji za odpověď. Jaroslava.

 

ODPOVĚĎ:
Rozhodne-li se obec vybudovat na obecním pozemku parkovací stání, bude muset samozřejmě respektovat platnou stavebněprávní úpravu.
Parkovací plocha může představovat terénní úpravu, neboť tento pojem je v § 3/1 stavebního zákona definován následovně:
„Terénní úpravou se pro účely tohoto zákona rozumí zemní práce a změny terénu, jimiž se podstatně mění vzhled prostředí nebo odtokové poměry, těžební a jim podobné a s nimi související práce … například skladovací a odstavné plochy, násypy, zavážky, úpravy pozemků pro zřízení hřišť a sportovišť, těžební práce na povrchu. “
Je pravdou, že některé méně rozsáhlé terénní úpravy nemusí vyžadovat žádné přivolení stavebního úřadu.
Chcete-li si v této souvislosti udělat přesnou představu o možnostech obce, doporučuji Vám navštívit místně příslušný stavební úřad a konzultovat s ním, za jakých podmínek by bylo možné na předmětném obecním pozemku parkovací stání vybudovat. Právní názor stavebního úřadu bude totiž určující.
Významnou roli může v této souvislosti sehrát rovněž aktuálně platný územní plán obce.
Zjistíte-li v budoucnu, že obec započala s výstavbou parkovacího stání (aniž byste byli informováni o zahájení příslušného řízení před stavebním úřadem), budete se moci na stavební úřad obrátit s podnětem k provedení kontroly.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.