Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na základě hydrogeologického posudku jsme získali stavební povolení a chystáme se stavět. Bohužel se pozemek nachází nejníž pod kopcem, takže veškerá voda z kopců jde přes výše položené pozemky a končí u nás. Pozemek je tedy cca půl roku velmi podmáčený. Pozemek sousedí s hranicí obecní komunikace (vedlejší, pouze zatravněná cesta, nepoužívaná).

Cca 150 metrů na konci komunikace je vedena z kopců strouha, která se napojuje do místního potoka (obojí patří povodí Ohře). Je nějaká možnost podél plotů, v obecní komunikaci vybudovat kanálek, který by se napojil na strouhu a tam se veškerá voda odvedla do místní toku? Je možné žádat město o participaci, nebo dokonce vyřešení této situace? S kým toto řešit? Předem děkuji, Dobromila.

 

ODPOVĚĎ:
Dosti pochybuji, že by bylo možné přimět město k finanční či jiné participaci na odvodnění Vašeho (soukromého) pozemku. Budete si moci blahopřát, pokud se Vám podaří získat od příslušných veřejnoprávních orgánů potřebné souhlasy (povolení) – je ovšem dosti pravděpodobné, že výstavbu odvodňovacího kanálku budete muset financovat z vlastních zdrojů.
V této souvislosti Vám doporučuji kontaktovat následující orgány:
- majetkový odbor města – jelikož hodláte stavebně zasahovat do městského pozemku,
- silniční správní úřad (odbor dopravy městského úřadu) – jelikož odvodňovací kanálek má vést pozemní komunikací,
- není vyloučeno, že v této věci bude nutné kontaktovat rovněž stavební úřad – pro získání příslušného přivolení k realizaci výstavby kanálku (jako tzv. speciální stavební úřad zde však může figurovat silniční správní úřad),
- vodoprávní úřad (odbor životního prostředí městského úřadu) – jelikož hodláte měnit odtokové poměry v krajině.
Doporučuji Vám výše vyjmenované orgány kontaktovat a Váš stavební záměr s nimi konzultovat. Je nutné si uvědomit, že na získání jejich souhlasu nemáte právní nárok – bude tedy záležet na domluvě a dobré vůli předmětných orgánů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.