Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 4.7.2021 jsem při dovolené v Rumunsku spáchal dopravní přestupek a byla mi uložena pokuta. Tu jsem hned následující den na místním finančním úřadě uhradil a doklad o zaplacení stále mám. Bohužel se ta platba asi nepropsala do nějakého jejich systému, protože mi 8.9.2022, tedy po více než roce, přišel z Rumunska doporučený dopis.

Ačkoliv byl rumunsky, pochopil jsem, že má pokuta zplacená stále není a dávají mi posledních 15 dní na zaplacení - poté zahájí exekuci. Kromě tohoto dopisu mě nikdo nikdy nekontaktoval a žil jsem v přesvědčení, že pokuta je zaplacena. V rámci odpovědi na dopis jsem jim poslal kopii dokladu o zaplacení pokuty. Bojím se ale, že mě budou ignorovat, email a dopis u nich zapadne a exekuci stejně zahájí. Protože je Rumunsko v EU, mohou prý její vykonání předat české straně. Což bych nerad. O kolik se v takovém případě může reálně vymáhaná částka zvýšit? Samotná pokuta je cca 3.000 Kč. Pokud by vykonání exekuce předali českým orgánům, existuje pro mne nějaká rozumná šance, jak se jí bránit? Pokud by něco takového bylo příliš složité, bylo by pro mne jednodušší pokutu prostě holt zaplatit znovu. Taky by mne zajímalo, co se v takových případech v praxi typicky děje - určitě existuje mnoho lidí s pokutami v zahraničí, které se rozhodly neuhradit (což sice můj případ není, ale Rumunská strana si to momentálně myslí).

 

ODPOVĚĎ:
I pokud by reálně nějaká exekuce byla zahájena, můžete ji rozporovat s tím, že není právní důvod pro to, aby probíhala, jelikož jste pokutu uhradil – a toto doložíte potvrzením o zaplacení. Tím je pak možné exekuci zastavit. Je tak potřeba důkladně uschovat doklad o zaplacení. Případné náklady Vám pak nemohou být účtovány, jelikož by exekuce probíhala neoprávněně.
Skutečnost, že zaplatíte pokutu znovu, nemusí celou věc vyřešit. Je totiž možné, že např. platební údaje již nejsou aktuální.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.