Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Je možné mít přihlášené trvalé bydliště v rekonstruovaném obytném domě, který ještě nemá kolaudaci? Jaké podmínky případně musím splnit, aby to bylo možné? Předem děkuji za Váš čas a ochotu Bohdan.

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz dává § 10/1 zákona o evidenci obyvatel, dle něhož (mimo jiné) platí, že:
„Místem trvalého pobytu se rozumí adresa pobytu občana v České republice, která je vedena v základním registru obyvatel ve formě referenční vazby (kódu adresního místa) na referenční údaj o adrese v základním registru územní identifikace, adres a nemovitostí, kterou si občan zvolí zpravidla v místě, kde má rodinu, rodiče, byt nebo zaměstnání. Občan může mít jen jedno místo trvalého pobytu, a to v objektu, který je podle zvláštního právního předpisu označen číslem popisným nebo evidenčním, popřípadě orientačním číslem a který je určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci …“
Stručně řečeno tedy platí, že trvalý pobyt může být přihlášen pouze ve stavbě, která je označena číslem popisným, evidenčním, popř. orientačním. Toto očíslování staveb přichází na řadu až po jejich uvedení do provozu. Konkrétně dle § 31a/1 zákona o obcích platí, že čísla popisná a evidenční přiděluje obecní úřad:
a/ v případě nově vzniklé budovy, která je stavbou vyžadující stavební povolení nebo ohlášení stavebnímu úřadu, na základě písemné výzvy příslušného stavebního úřadu,
b/ v ostatních případech na základě písemné žádosti vlastníka budovy, jejíž přílohou je geometrický plán a doklad, který osvědčuje, že budova byla uvedena do užívání.
Ve Vašem případě je tedy podstatné, zda je rekonstruovaná budova již označena číslem popisným, evidenčním, popř. orientačním – pakliže ano, mělo by být přihlášení trvalého pobytu možné. Pokud dosud nikoli, bude nutné vyčkat, až bude této stavbě některé z čísel přiděleno.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 133/2000 Sb. , o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů (zákon o evidenci obyvatel)
zákon č. 128/2000 Sb. , o obcích (obecní zřízení)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.