Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

V létě 2020 jsem kamarádovi prodal auto, s tím, že mi ho bude splácet (3 měsíční splátky, po splacení, že přepíšeme). Je jeden z těch, který je vážně hodně postižený covidem. Takže jsem na něj netlačil a čekal. Bohužel mi krom první splátky při předání vozu nedal už ani stovku.

O to ale nejde, potíž je, že se asi pod vlivem stresu začal chovat jak utržený magor, který dělá co nikdy dříve nedělal. A teď otázka: celou věc chci s ním nějak formalizovat a dořešit a do kupní smlouvy dopsat ještě nějakým platným způsobem, že  od doby převzetí vozu přebírá odpovědnost za všechny pokuty, které uhradí i včetně případných penále a dalších poplatků a k tomu mu chci dát plnou moc, aby si mohl i ověřit, zda někde není vyfocený, nebo nemá ticket za parkování. On jezdí víceméně jednu trasu a já se zase na trvalé adrese vyskytuji zřídka. Děkuji moc.

 

ODPOVĚĎ:
Ke kupní smlouvě je samozřejmě možné uzavřít dodatek, který bude upravovat podmínky prodeje. Nicméně co se týká pokut (typicky za překročení rychlosti při měření radarem) bude úřad vždy kontaktovat vlastníka vozidla, který je zapsaný v registru (tj. Vás), dokud nedojde k přepisu vozu na jinou osobu (nového vlastníka).
Doporučuji v dodatku ošetřit to, že je povinen platit povinné ručení (pokud by tak nečinil, bylo by vymáháno po Vás) včetně všech případných pokut apod.
Současně je vhodné ošetřit samotný přepis vozidla, jelikož pokud by neposkytl součinnost pro jeho přepis, bez potřebných dokladů (typicky protokol z evidenční kontroly ne starší 30 dnů) by se Vám vůz na něj přepsat nepodařilo.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.