Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V roce 2015 jsem prodal autobazaru auto. Odkoupil ho přímo majitel autobazaru. Spolu s kupní smlouvou byl předán technický průkaz a plná moc k převodu. V březnu 2020 mi přišla exekuce na pokuty za 5.500 Kč z Městského úřadu v Ústí nad Labem na vozidlo, které podle kupní smlouvy nevlastním, ale je vedeno v registru vozidl ČR na mé jméno.

Zjistil jsem, že do dnešního dne auto nebylo převedeno a žádal na registraci vozidel o změnu vlastníka. Řízení bylo pozastaveno. Úřad v Ústí nad Labem mi odmítá peníze za pokuty vrátit i přesto, že jsem se ohrazoval kupní smlouvou. V polovině června 2020 jsem zjistil, že Městský úřad v Černošicích má další pohledávku za další pokuty ve výši 5.000 Kč na ono vozidlo a tedy vůči mě. Jsou stejného roku a dokonce pokuty jsou také z Ústí nad Labem. Nejraději bych se bránil proti vzniklé situaci právními službami. Protože s mým bývalým vozidlem jezdí zřejmě nějaká cizí třetí osoba a páchá přestupky mým jménem a může jich být více. Můžete mi doporučit, jak se proti této situaci mohu bránit, nejlépe právní nebo soudní cestou? Nebo mi právníka příp. doporučit jestli by se toho někdo ujal? Děkuji s pozdravem Aleš.

 

ODPOVĚĎ:
Za této situace je určitě vhodné využít služeb advokáta, kontakt naleznete zde: www.advokatikomora.cz.
Jelikož provozovatel autobazaru porušil své povinnosti ze smlouvy – vůz přepsat na sebe, pojistit jej atd. , můžete po něm požadovat nejen, aby přepis provedl, ale také náhradu vzniklé škody – pokuty.
Můžete provozovatele bazaru písemně vyzvat ke splnění svých povinností ze smlouvy (provést přepis) a současně k úhradě zaplacených pokut. Vzor naleznete zde: https://www.zbynekmlcoch.cz/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/predzalobni-upominka-vyzva-k-uhrazeni-dluhu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014).
Doporučuji komunikovat s provozovatelem autobazaru výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.