Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

V létě můj kamarád - cizinec odlétal do USA. Měl zde v Česku na sebe napsaný vůz BMW. Před odletem mi vůz dal, sepsali jsme si plnou moc ke zprostředkování prodeje. Sháněl jsem nového majitele vozidla. Vůz jsem nakonec prodal kamarádovi za oboustranně výhodnou nabídku.

Sepsali jsme kupní smlouvu a předali peníze, domluvili jsme se, že přepsat to půjdeme za dva dny kvůli pracovní vytíženosti a poprosil jsem ho, aby s tím zatím nejezdil. Bohužel mě neposlechl a stihl vůz hned druhý den zcela nabourat. Auto je stále psané na bývalého majitele v USA, přepsat jej nemůžeme, protože je potřebná evidenční kontrola a nechat sešrotovat taky ne, protože stihl vůz za mými zády zcela rozprodat včetně motoru a kastle. Nevím jak v této věci pokračovat, vůz je v depozitu a je odhlášeno pojištění, které jako jediné bylo na mé jméno. Za rok bych měl vůz uložit opět do depozitu, ale rád bych ho zcela vyřadil z evidence. To mi bez papíru o sešrotování nepovolí. Rád bych Vás tedy poprosil jak v této věci pokračovat a co by bylo nejlepším řešením. S pozdravem a přáním hezkého dne, Věnceslav.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel jak uvádíte, bez ekologické likvidace vozu se Vám nepodaří jej vyřadit z evidence, obdobně bez provedení evidenční kontroly se také nepodaří vozidlo přepsat na nového majitele. Zákon sice umožňuje vyřadit vozidlo z evidence, pokud bylo vozidlo zničeno (typicky v případě nehody), nicméně je zde nutné doložit protokol od policie ČR a současně zákon výslovně stanovuje, že za zničení se nepovažuje rozebrání vozu.
Vůči kupujícímu se můžete domáhat náhrady škody, která Vám jeho jednáním vznikla, pokud kupní smlouva obsahuje ujednání o tom, jestliže kupující nesplní svou povinnost, je povinen uhradit smluvní pokutu, lze se domáhat i této smluvní pokuty.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.