Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci se Vás zeptat na převod nemovitosti jak formou KUPNÍ smlouvy ze strany mé tety, tak DAROVACÍ smlouvy ze strany mého dědy. Nemovitost je ve spoluvlastnictví dědy 1/2 a mé tety 1/2. Cena, za kterou podíl od mé tety kupuji, je 210.000 Kč. Děda mi svůj podíl daruje.

1) Lze kupní smlouvu s mou tetou a darovací smlouvu s mým dědou podat NÁVRH NA VKLAD do KN společně?
2) Je potřebný energetický štítek při podpisu nemovitosti (nemovitost je stará zhruba 40 let).
3) Musí být uvedený souhlas spoluvlastníka (dědy, tety) s prodejem nemovitosti?
4) Mohl/a by jste mi popsat jak postupovat krok za krokem bez využití notáře (podpis kupní/darovací smlouvy, vklad do KN, energetický štítek, daň z nabytí nemovitosti). Děkuji, Pavel.

 

ODPOVĚĎ:
K jednotlivým dotazům:
1. Ano, je možné podat pouze jeden návrh na vklad a doložit jej dvěma smlouvami – kupní a darovací.
2. Zákon stanovuje, že energetický štítek musí být vyhotoven. Neodkládá se ovšem na katastr nemovitostí, pouze Vám bude předán.
3. Spoluvlastník má předkupní právo k nemovitosti, tj. nejdříve by měl být podíl nabídnut ke koupi jemu, pokud odmítne koupit, můžete právoplatně koupil podíl Vy.
4. Nejdříve je nezbytné kontaktovat nějakou osobu/firmu, která je oprávněna vyhotovit energetický štítek. Dále je nezbytné vyhotovit obě smlouvy, zde doporučuji se obrátit na některého notáře či advokáta, jelikož pokud smlouva nebude zcela v pořádku, katastr neprovede vklad. Na samotný katastr nemovitostí dáte jedno vyhotovení smlouvy s úředně ověřenými podpisy a návrh na vklad, který vytvoříte přímo na stránkách Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního (www.cuzk.cz). Návrh na vklad nemusí mít úředně ověřené podpisy. Po provedení vkladu budete muset uhradit daň z nabytí nemovité věci – podílu, který kupujete. Daň je ve výši 4 % - zde se obraťte na finanční úřad.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.