Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

08/2018 v Berlíně jsem dostal pokutu za jizdu "na černo". Já měl celodenní jizdenku, měl jsem ji z předešlého dne, jenže platila pouze do 3h ráno, s čímž jsem nebyl při koupi obeznámen. Naopak jsem se ujišťoval, že je to na 24 hodin. Vypsali mi 30€ pokutu a dali mi email, kam mám napsat a vysvětlit nedorozumění.

Email byl poslán během několika dní, ale bez reakce. Zdálo se to být odpuštěno. No ale během května 2019 mi byla zanechána ve schránce trvalého bydliště (u rodičů, bydlím jinde) upomínka s pokutou na 100€. Takže mi to příjde naprosto neprofesionální poslat mi pokutu bez doručení do vlastních rukou, navíc v němčině (umím běžně anglicky). Tak by mě zajímalo, jak se k tomu mám stavět, ale z neohleduplnosti berlínského systému je mi zle. Neodepsali mi na mail, posílají důležitou poštu neDOPORUČENĚ, navíc v němčině. Prosím o radu, děkuji, Šimon

ODPOVĚĎ:
Jelikož ke skutku došlo v Německu, je běžné, že Vám došla pokuta v němčině. Jelikož neuvádíte, zda Vám došla pokuta do schránky teprve od dopravního podniku či již potvrzená od soudu, nelze jednoznačně říct, zda můžete požadovat, aby Vám bylo doručováno v jiném jazyce (od soudu ano, u dopravního podniku většinou ne, není to státní orgán). Co se týká samotného doručování, to se také odvíjí od toho, zda došla pokuta od dopravního podniku, nebo již potvrzená od soudu. Nicméně v každém případě se můžete obrátit na některou německou advokátní kancelář, aby ta prošetřila, zda je vůči Vaší osobě postupováno v souladu s právem či nikoliv.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.