Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Uvažuji o koupi pozemku který má jako způsob využití uvedeno "ostatní komunikace" a druh "ostatní plocha". Fakticky je to ale zarostlá zahrada která je oplocená a nedá se na ni ani vejít a po nějaké cestě ani stopy. V inzerátu se píše že "parcela je určena pro zastavění rodinným domem, " i v okolí jsou rodinné domy.

Chci se zeptat jestli si někdo může na tomto pozemku nárokovat třeba průchod, průjezd (ten je ale fyzicky nemožný) nebo jinak mne jako majitele nějak jinak omezovat.
A pokud ano tak jestli se tomu vyhnu např. metr širokým "průchodem" který by byl na jedné straně pozemku u umožňoval průchod dál.
Event. jak mohu zrušit veřejnou komunikaci na koupeném pozemku?
Děkuji, Bořivoj

 

ODPOVĚĎ:
Podle ust. § 1029 NOZ vlastník nemovité věci, na níž nelze řádně hospodařit či jinak ji řádně užívat proto, že není dostatečně spojena s veřejnou cestou, může žádat, aby mu soused, tzn. vy, za náhradu povolil nezbytnou cestu přes svůj pozemek. Zároveň musí být dbáno, aby jste nebyl zřízením nebo užíváním nezbytné cesty co nejméně obtěžován a Váš pozemek byl co nejméně zasažen. To musí být zvlášť zváženo, má-li se žadateli povolit zřízení nové cesty.
Podle ust. § 1032 NOZ Soud nepovolí nezbytnou cestu, a) převýší-li škoda na nemovité věci souseda zřejmě výhodu nezbytné cesty, b) způsobil-li si nedostatek přístupu z hrubé nedbalosti či úmyslně ten, kdo o nezbytnou cestu žádá, nebo c) žádá-li se nezbytná cesta jen za účelem pohodlnějšího spojení. Pokud jsou splněny výše uvedené podmínky, např. stavbou průchodu, který by odpovídal institutu nezbytné cesty, soud by Vašemu sousedovi nevyhověl.
Vlastník pozemku může požádat silniční správní úřad, aby upravil či omezil veřejný přístup na účelovou komunikaci, pokud je to nezbytné pro ochranu jeho oprávněných zájmů. Může jít například o zájem na ochraně před erozí pozemku nebo před ohrožováním vlastníka a dalších uživatelů pozemku nadměrnou automobilovou dopravou.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Koupě zarostlého pozemku s označením "ostatní komunikace" - může někdo chtít průchod nebo průjezd koupeným pozemkem?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.