Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu, zda v trestním řízení mohu jako zákonný zástupce poškozeného nezletilého sama mu zařídit placeného právníka, i když už mu byl přidělen zmocněnec podle zákona o obětech. Pokud by to bylo možné, tak ten zmocněnec by dále pracoval pro dítě souběžně s tím placeným advokátem nebo by byl zrušen? Děkuji.

ODPOVĚĎ:

Trestní řád k tomuto stanovuje:
Není-li poškozený osobou plně svéprávnou (typicky nezletilý), vykonává jeho práva podle tohoto zákona jeho zákonný zástupce.
Poškozený se může dát zastupovat zmocněncem. Zmocněnec poškozeného může být současně důvěrníkem podle zákona o obětech trestných činů.
Zákon tedy předvídá možnost zvolit si zmocněnce, který může být současně tzv. důvěrníkem dle zákona o obětech trestných činů. Jste tedy oprávněna zvolit synovi zmocněnce. NIcméně zákon současně předvídá, že bude zmocněnec pouze jeden. Vedle toho platí, že zvolený zmocněnec má přednost před ustanoveným zmocněncem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.