Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nechala jsem si developerskou firmou postavit řadový domek, který měl být hotový v půlce ledna 2018, ale bude prý hotový až v půlce září, ale ani to není jisté, termíny dokončení mění průběžně. Firma si nechala podepsat list o tom, že výstavbu přebírá jiná firma a tudíž přebírá i platby za výstavbu.

Ve smlouvě jsou definovány sankce obou stran, zhotovitel je povinen zaplatit za každou etapu 0.05% z celkové ceny díla za každý započatý den prodlení. Maximální výše této pokuty jsou 3% z ceny díla. Chci se zeptat jaké mám možnosti v tomto případě, nechci přijít o případné finanční odškodnění, mohli by toto plnění nějak obejít. Jelikož nejsem jediná, je možnost podat hromadnou žalobu nebo popřípadě pouze já bych jí podala. Děkuju za odpověď, Karolína.

ODPOVĚĎ:
Bez posouzení samotných smluv není možné jednoznačně na Váš dotaz odpovědět. Pokud však máte stále uzavřenou smlouvu s developerem, pak tato smlouva stále platí bez ohledu na to, kdo fakticky provádí výstavbu. Sankce by Vám tedy měl uhradit developer, i když výstavbu a přebírání plateb provádí třetí strana.
Pokud jde o vymáhání nároků, pak by každý kupující měl podat žalobu samostatně. Pokud to smlouva výslovně nezakazuje, bylo by možné započíst Váš nárok na pokutu vůči povinnosti uhradit kupní cenu.
Doporučuji nechat posoudit smlouvu i zmíněného listu o převzetí výstavby advokátovi, který přesně posoudí Vaše nároky a možnosti uplatnění.
Seznam advokátů naleznete např. zde: www.advokatikomora.cz


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nedokončení stavby developerem včas a vymáhání smluvní pokuty soudně žalobou - postup
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.