Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás s dotazem ohledně náhrady nákladů řízení. Včera (03.11.2017) jsem vyhrál spor u odvolacího soudu, kde jsem nebyl zastoupen advokátem (ani v prvoinstančním řízení), protože nešlo o nijak důležitou záležitost a nejsem si jist, zda a v jaké výši mi náleží náhrada nákladů řízení. Náhradu soudního poplatku 3.000 Kč mi odvolací soud přiřkl závěrem řeči, náklady řízení jsem však neuvedl ani v petitu ani u odvolacího řízení.

Mám přesto nárok na náhradu nákladů (hotové výdaje), o které by se mělo žádat zvlášť vedle náhrady soudního poplatku? Mám za to, že od 2015 lze žádat náhradu nákladů i v případě, že nejsem u soudu zastoupený advokátem. Nevím však, zda jen sepsat jednotlivé úkony a vyčíslit částku (úkon *300 Kč) a kam žádost o úhradu nákladů adresovat? Jednalo se o žalobu na zrušení nálezu RS (v nálezu stanoveno, aby mi protistrana zaplatila 20.000 Kč), kterou protistrana podala, soud 1. stupně rozhodl pro protistranu, odvolací soud pak v můj prospěch. Prosím též o informaci, zda je běžné, aby se v takto nepodstatné záležitosti věcí zabýval NS, kam se protistrana případně může odvolat? Žaloba byla vedena proti vadám v průběhu rozhodčího řízení (nepoučení dle § 118a OSŘ a údajné neoprávněné užití § 36e ZRŘ pro stanovení nákladů), kdy senát odvolacího soudu uvedl, že se v tomto případě vzhledem ke konkrétnímu případu nejedná o závažné pochybení. Moc děkuji, Hynek

ODPOVĚĎ:
Pokud jste náklady řízení - ve Vašem případě se ale jedná pouze o hotové výdaje (např. cestovné) - neuplatnil před rozhodnutím soudu, nyní už je uplatnit nemůžete. Nemůžete ani žádat žádnou částku za úkon, jelikož částku za úkon právní služby může žádat pouze advokát dle advokátního tarifu. Nejvyšší soud je oprávněn zabývat se dovoláním, které splňuje náležitosti dovolání dle občanského soudního řádu. Spadá to do jeho kompetence. Nelze říct, že je to běžné či nikoliv, pouze je to v pravomoci Nejvyššího soudu a pokud takové dovolání podáno bude, je NS povinen se jím zabývat.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kam poslat žádost o úhradu nákladů soudního řízení - soud bez zastoupení advokátem, právníkem
  • Soud bez advokáta a vymáhání nákladů soudního řízení - žádost
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.