Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Jako žalovaná strana jsme v prvním kole u okresního soudu spor vyhráli a soud nám dal za pravdu. Žalobce se odvolal a krajský odvolací soud změnil rozhodnutí soudu první instance proti nám. V rozsudku však není uvedeno, kdy tento nabývá právní moci a v poučení je pouze konstatování, že " Proti tomuto rozhodnutí nelze podat dovolání". Postupoval odvolací soud správně a jaké máme možnosti opravných prostředků? Děkuji, Mirek


ODPOVĚĎ:
Proti rozsudku odvolacího soudu nelze podat další odvolání, tudíž nabývá právní moci doručením.
V některých, zákonem stanovených případech, lze podat tzv. dovolání k nejvyššímu soudu. To je však vyloučeno, např. pokud výrokem bylo rozhodnuto o peněžitém plnění nepřevyšujícím 50 000 Kč a v obchodních věcech do 100 000 Kč.
Je možné se u pravomocného rozhodnutí bránit také žalobou pro zmatečnost a na obnovu řízení, ale k nim v každém případě potřebujete mít vlastního advokáta.
Náš soudní systém je však dvoustupňový, a Vaše možnosti jsou v tuto chvíli velmi malé (podmínky splnění pro tato řízení jsou velmi přísná), proto dobře zvažte, zda se Vám vyplatí investovat do procesu další finanční prostředky.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.