Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj opatrovanec (babička 91 let) vlastní dům a chtěla by ho darovat své jediné dědičce (dceři) již nyní. Tento dům je starý 80 let a již 8 let neobyvatelný, podmočený do 1 m výše stěn a myslíme si, že v brzké době může hrozit spadnutí na vedlejší dům a pozemek jiného vlastníka. Babička bydlí v domově důchodců a její zdravotní stav (pouze ležící s rozvinutou demencí) jí už nikdy nedovolí do tohoto domu jít bydlet.

Pokud by dům prodala, aby se jí zlepšil životní standard, tak vím, že více než návštěvy, které děláme 5-6 týdně jsou více než jakékoliv peníze, které by prodejem získala. Její starobní důchod, vdovský důchod a příspěvek na péči v 4 stupni jí pokryjí všechny náklady v domově důchodců. Prosím Vás tedy o radu, jakým způsobem je možné dům převést. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je babička omezená ve svéprávnosti, musela by být smlouva, kterou by nemovitost převáděla na jinou osobu, schválena opatrovnickým soudem. Smlouvu kupní by soud jistě schválil, s darovací smlouvou to bude obtížné, neboť babička se tak vzdává majetku bez protihodnoty. Nicméně pokud by majetek darovala jediné dědičce, pak by soud mohl i darovací smlouvu uznat, bylo by pouze třeba dobře vyargumentovat, jaký je babiččin finanční stav, zda se nedá očekávat, že by se v domově např. kvůli nízkému důchodu zadlužila, jednoduše aby nehrozilo, že se vzdá majetku a pak se dostane do dluhů, které už nebude mít z čeho pokrýt. Opatrovnický soud musí hájit zájmy osob omezených ve svéprávnosti a mezi tato práva patří také dohlížet nad tím, aby tyto osoby nezůstaly bez majetku a nedostaly se do nebezpečí nouze. Proto je třeba velmi pečlivě zdůvodnit právě darovací smlouvu, aby ji soud schválil.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.