Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jednoho dne jsem se seznámil s holkou Halinou, se kterou jsem se vyspal jen jednou a potom jsem se s ní rozešel. Prostě jsme si nerozuměli, protože já bydlel od jejího domova 50 km. Nebyl jsem s ní asi tři měsíce. Jednoho dne mi volala její maminka, že je těhotná. Byl jsem docela rád a s rodiči jsem tedy jel k ním domů, kde mi oznámili, že je těhotná už 6 měsíců.

To mě docela zarazilo, ale dělal jsem že, nic abych to nějak nezkazil. Při návštěvě jsme jí koupili ovoce atd. Nabídl jsem jí bydlení, peníze a to, co je potřeba. Ona vše odmítla a řekla mi, že mě nechce a že spolu nebudeme a za otce mě neuvede. V té chvíli jsem nechápal, mám domnění, že to dítě není asi moje. Poté co porodila, mi nedali ani vědět, musel jsem si to zjistit a ihned jsem jí volal, zda mám přijet, ale ohledně covidu okresy byly zavřené. Řekla, že nemám jezdit, že mi to dítě neukáže a na matriku nemám jezdit, že mě jako otce neuvede. Nabídl jsme jí peníze, oblečení na dítě atd. , nechtěla. Po roce chce, abych byl otec? Proč tak najednou? Mám pořád domnění, že to dítě není asi moje, podle toho jak se zachovala. Ptám se, pokud soud určí testy DNA, kdo to bude platit? Když to bude moje a když ne? Budu vracet zpětně peníze, když to odmítla i po porodu? Děkuji Alois.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud byste si byl jistý, že je dítě Vaše a Halina by souhlasila, mohlo by k určení Vašeho otcovství dojít tzv. souhlasným prohlášením - toto prohlášení je možné učinit na matrice nebo před soudem. Jestliže si ale svým otcovstvím jist nejste, bude lepší, když dojde k určení otcovství soudní cestou. V takovém případě může Halinaa (nebo i Vy sám, pokud byste chtěl) podat k okresnímu soudu v místě bydliště dítěte návrh (žalobu) na určení otcovství. Pokud neučiníte před soudem souhlasné prohlášení o otcovství, soud velmi pravděpodobně nařídí provedení testů DNA. Jestliže bude Vaše otcovství potvrzeno, může Vám soud uložit povinnost uhradit testy DNA, ale záleží také na Vašich majetkových poměrech (zda jste student, pracujete apod.). Pokud Vaše otcovství potvrzeno nebude, pak samozřejmě testy DNA platit nebudete.
Jestliže bude Vaše otcovství prokázáno, budete moci být uveden v rodném listě dítěte jako jeho otec a budete mít vůči dítěti veškerá práva (například právo dítě pravidelně vídat), ale i povinnosti (vyživovací povinnost). Soud kromě určení otcovství rozhodne také o tom, komu bude dítě svěřeno do péče (nejspíše Vanesse) a druhému rodiči (pravděpodobně Vám) stanoví výživné. Výživné pro nezletilé dítě může být vymáháno až tři roky zpětně. Pokud bude Vaše otcovství potvrzeno, pak i v případě, že po Vás Vanessa po porodu žádné peníze nechtěla, bude po Vás moci výživné požadovat i zpětně od doby, kdy se dítě narodilo.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.