Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Spoluvlastním s bratrem rovným dílem bytovou jednotku, na kterou má naše sestra evidovanou adresu trvalého bydliště ještě z doby, kdy byt vlastnila naše matka. Sestra trpí duševní poruchou, nespolupracuje, poplatky spojené s užíváním bytu neplatí, nájemní smlouvu nemá.

Mohl by bratr zrušit sestře trvalé bydliště, požadovat vystěhování bytu či snad podat žalobu o vyklízení, a to bez mého tedy spoluvlastníkova souhlasu? V případě, že ne, mohl by po mě požadovat polovinu tržního nájmu nebo nějakou jinou kompenzaci?

 

ODPOVĚĎ:
Jakékoliv kroky vůči problematické sestře musíte jako spoluvlastníci činit společně. Bez souhlasu obou žalobu podat nelze. Pokud ale v daném případě nebude mezi spoluvlastníky shoda, mohl by se spoluvlastník po druhém domáhat náhrady škody, event. by mohl podat žalobu o vypořádání spoluvlastnictví a domáhat se buď prodeje nemovitosti nebo přikázání do vlastnictví jednoho s povinností vypořádat druhého.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.