Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Momentálně pobýváme v zahraničí mimo Evropskou Unii za účelem studia kurzu, které by měly skončit během února příštího roku. Jeden ze členů rodiny mi oznámil z České republiky, že obdržel předvolání svědka k soudu, které vyžaduje moji přítomnost u soudního líčení začátkem ledna, tedy měsíc před koncem kurzu.

Chtěl bych se zeptat, jakým způsobem je možné tuto situaci vyřešit, zda je možné omluvit nepřítomnost, účastnit se líčení prostřednictvím elektronické komunikace nebo jestli je možná kompenzace za letenky a náklady na dopravu do České republiky či jiná cesta. V dokumentu se píše o případně náhradě za jízdné a o využití hromadné dopravy. Jaký krok bych měl v prvé řadě provést? Děkuji. S pozdravem, Patrik.

 

ODPOVĚĎ:
Měl byste napsat k soudu, že jste v daném termínu v zahraničí, napsat termín, kdy se vracíte a z uvedeného důvodu se nemůžete hlavního líčení zúčastnit. Pokud by přece jen byla možnost, že byste se na hlavní líčení mohl do ČR vrátit, napište k soudu, že z důvodu pobytu v zahraničí jste schopen se do ČR dostavit, ovšem pouze po předchozím schválení soudu ohledně cestovného, tedy že budete žádat náklady na letenky. Jistější ale je, když soudu sdělíte jen, že v ČR nebudete a pro případ nutnosti vašeho výslechu budete v ČR až... a uvést termín. Soud si sám vyhodnotí, co je pro něj vhodnější, zda rozhodnout o proplacení letenek nebo odročit až na termín, kdy v ČR budete.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.