Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám předvolání k soudu, kde budu vypovídat jako svědek. Rozvádí se moje sestra, která mě uvedla jako svědka. V případě, že ji nerozvedou napoprvé, což jsme si mysleli, že ano. Dotaz: proč může soud rozhodnout, že chce svědky, když pár spolu nežije (žijí odděleně 3 roky, děti maji úředně vyřešené a majetek taky). Její manžel tam brečí, že ji miluje, že chce udělat vše pro záchranu manželství, přitom má sestra ho prostě už nemiluje a je ji odporný.

On je psychopat, má dvě tváře a dost ji psychicky 20 let tryznil. Odešla s igelitkou a všechno mu nechala, aby jen měla klid.
Spoustu podrobností napsala i soudci, který i tak chce mluvit se svědky, což nechápu proč, když jeden z páru se chce prostě rozvést a nežijou spolu tak dlouho. Co soudce k tomu vede, aby tak rozhodoval a ptal se svědků? Přece tam nechci vytahovat žádnou špínu a pomlouvat ho tam. Jde přece o to, že s ním moje sestra prostě už nechce žit. Co po mě může ten soudce chtít? Ví také, že jsem její sestra a budu vždy hájit dobro mé sestry. Na co se mě může zeptat? Děkuji, Klára

 

ODPOVĚĎ:
Za situace, kdy se jeden z manželů rozvést chce a druhý ne, soudci nezbývá nic jiného, než dokazovat, že rozvrat manželství skutečně nastal a je důvodné manželství rozvést. Takové detailní rozebírání manželského vztahu jistě není příjemné pro nikoho a tím méně pro soudce. Pokud se ale manžel staví k situaci tak, že se rozvádět nechce, svědkové jsou předvoláni proto, aby soudu sdělili, co o manželství účastníků ví, zda je jim známo, jestli bylo spokojené či nikoliv. Není třeba se ničeho obávat, soud bude pouze zjišťovat, jestli je Vám o jejich manželství něco známo a pokud ano, co byste o jejich soužití mohla říct, aby soud mohl z důkazní situace uzavřít, že manželství skutečně je rozvrácené a mohl ho rozvést.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.