Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl jsem si napsat sám dovolání k soudu v Brně, ale dozvěděl jsem se, že  to musí sepsat pouze advokát. Dotázal jsem se na jednu právnickou skupinu v  Praze a ti mi odpověděli, že by mne to stálo 20000 Kč+DPH za vypracování. Jedná se při tom o jednoduché dovolání na rozhodnutí Ostravského krajského soudu. Jde o to, že právní zástupkyně RPG Byty, r. s. o. a samotní majitelé tvrdí, že tržní nájemné v místě bydlište se pohybuje okolo 90-110 Kč za 1m2.   Soud v Opavě to zmírnil na 80 Kč/1 m2 a já se odvolal ke KS v Ostravě, který  tuto částku potvrdil.

Problém je v tom, že já jediný ze stejného domu a v chodu, jsem nepodepsal  postupné navyšování nájemného, čímž jsem byl tímto potrestán, jelikož ostatní nájemníci (ve vchodě je 8 partají) mají nájemné 62 Kč/1 m2 a já budu  mít nájemné za 80 Kč/1m2. Jen k tomuto bodu jsem se chtěl dovolat.
Ptám se proto, zda částka, kterou po mě požaduje právní skupina z Prahy je adekvátní  pro toto dovolání. Nevím také, kdo by mi to mohl sepsat za rozumnou cenu  když jsem invalidní a nemohu se nikam dopravovat. Jediná doprava a styk s  okolním světem je pro mne sanitka.   Děkuji, Oleg


ODPOVĚĎ:
Zkuste zajistit nějakého advokáta v místě bydliště, tedy v Opavě?
Podání dovolání by mělo stát u seriozního advokáta do 5.000 Kč a nebo zkuste kontaktovat nějakou neziskovou organizaci. K podání dovolání postačí podpis právníka s právním vzděláním, nikoliv výlučně advokáta.
Dbejte také toho, že lhůta pro podání dovolání činí 2 měsíce od doručení rozhodnutí odvolacího soudu.
Je otázkou, zda bude toto úspěšné, jelikož se zde nejedná o posouzení právní otázky, ale spíše skutkové - v místě a čase obvyklého nájemného. Jelikož je však jiným nájemníkům účtováno různě, je to zjevně nerovný přístup k nájemníkům.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Lhůta na podání dovolání k Nejvyššímu soudu
  • Jak ušetřit za sepsání dovolání k Nejvyššímu soudu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.