Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.29 (7 hlasů)

Máme trvalý travní porost o rozloze cca 5500 m2. Pozemek jsme vyvázali z pachtu a rádi bychom jej začali užívat pro vlastní potřebu. Jedná se nám o pěstování zeleniny, vysázení malého ovocného sadu a umístění maringotky (případně rekreační chatky). Pozemek leží v obci, která má územní plán, pozemek je v něm veden jako zemědělská plocha a dále není nijak definován.

Pozemek bychom rádi oplotili, nechali zavést elektřinu a vyvrtat vlastní studnu. Je možné pozemek užívat výše uvedeným způsobem bez úprav? Případně na jakou formu užívaní pozemku je nutné / možné trv. travní porost převést (sad / zahrada / kombinace obojího / případně další varianta)? Rádi bychom výše uvedený způsob užívaní pozemku měli oficiální cestou. Pokud by nebylo možné pozemek, maringotku / chatku oficiálně užívat jako rekreační, nevadilo by nám ani užívaní pro hospodářské účely např. jako sad se skladem bedýnek. Předem děkuji za odpověď. Hanuš.

 

ODPOVĚĎ:
Otázku, zda bude Váš pozemek možné oplotit, vyvrtat na něm studnu a vybudovat elektrickou přípojku, Vám doporučuji vyřešit s místně příslušným stavebním úřadem, jelikož jeho právní názor pro Vás bude určující. Pakliže územní plán ohledně Vašeho pozemku v podstatě mlčí, měla by být realizace Vašeho stavebního záměru možná (jelikož oplocení, vyvrtání studny i připojení k elektřině souvisí s využíváním tohoto pozemku v souladu s jeho druhovým určením – jak je to uvedeno v územním plánu).
Zemědělské způsoby využití pozemku přicházejí v úvahu na těchto druzích pozemků:
- orná půda
- trvalý travní porost
- zahrada
- chmelnice
- vinice
- ovocný sad
Dle znění dotazu usuzuji, že ve Vašem případě by se mělo jednat především o ovocný sad a o zahradu. Je-li Vámi vlastněný pozemek zatím v katastru nemovitostí veden jako trvalý travní porost, bude vhodné obrátit se na místně příslušný stavební úřad, a to s žádostí o vydání územního rozhodnutí o změně využití území. Dle § 80/1 stavebního zákona totiž platí, že:
„Rozhodnutí o změně využití území stanoví nový způsob užívání pozemku a podmínky jeho využití. “
Vydání tohoto rozhodnutí je (mimo jiné) vyžadováno také u změn druhu pozemku nebo způsobu využití pozemků, zejména zřizování, rušení a úpravy vinic, chmelnic, lesů, parků, zahrad a sadů, pokud podmínky nejsou stanoveny schválenými pozemkovými úpravami nebo jiným územním rozhodnutím (§ 80/2 písm. e) stavebního zákona).
Rozhodnutí o změně využití území (ani územní souhlas) nevyžadují změny druhu pozemku nebo způsobu využití pozemků o výměře do 300 m2 (§ 80/3 písm. c) stavebního zákona) – to však není (s ohledem na rozlohu Vámi vlastněného pozemku) Váš případ.
Co se týče vybudování drobného rekreačního objektu, mohli byste se dostat do rozporu s územním plánem. Není-li Váš pozemek územním plánem určen k výstavbě rekreačních objektů, bude nutné na tomto pozemku zřídit stavbu, která bude souviset s hlavním způsobem využití tohoto pozemku (tedy například Vámi zmiňovaný sklad bedýnek).
V současné chvíli Vám doporučuji navštívit místně příslušný stavební úřad a realizaci Vašich stavebních záměrů s ním konzultovat. Stavební úřad by měl být schopen Vám sdělit, zda je dle jeho názoru Váš stavební záměr v souladu s územním plánem a platnou právní úpravou. Tento stavební úřad bude rovněž nutné požádat o vydání územního rozhodnutí o změně využití území (z trvalého travního porostu na zahradu/ovocný sad).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.