Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Máme karavan, který bychom chtěli na zimu "zaparkovat" v kempu (plocha určená pro karavany). Našli jsme však článek https://www.pribram.cz/clanek/pozor-na-umisteni-obytneho-privesu-na-pozemku-stavebni-urad-by-vas-mohl-pokutovat/17355/, dle kterého bychom museli takové zaparkování konzultovat na stavebním úřadu a žádat povolení. Je tato informace pravdivá? Děkuji za informaci.

ODPOVĚĎ:
Ano, informace obsažené ve Vámi odkazovaném článku jsou v zásadě pravdivé.
Je pravdou, že dle § 2/3 stavebního zákona platí, že:
„… Za stavbu se považuje také výrobek plnící funkci stavby …“
Je rovněž pravdou, že pro zřízení/instalaci/montáž výrobku plnícího funkci stavby je nutné získat od stavebního úřadu územní souhlas (jak to vyplývá z § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 16. stavebního zákona).
Výrobky plnící funkci stavby mohou být definovány jako výrobky, které způsobem svého vzniku ani svojí povahou nejsou „klasickými“ stavbami, ovšem slouží ke stejným účelům jako stavby (a proto se na ně vztahují stejná pravidla jako na „klasické“ stavby).
V současné době je obecně přijímán názor, že do kategorie výrobků plnících funkci stavby spadají i tzv. mobilní stavby, mezi které náleží i obytné vozy, přívěsy, karavany, mobilheimy apod.
Jedním dechem je však nutné dodat, že například na karavan není možné pohlížet jako na stavbu (resp. jako na výrobek plnící funkci stavby) vždy, ovšem pouze za splnění některých podmínek (které mohou ve Vašem případě – tedy při „ustájení“ karavanu na zimu, kdy nebude plnit svou obytnou funkci – sehrát významnou roli).
V této souvislosti si dovolím poměrně rozsáhlou citaci z rozsudku Městského soudu v Praze ze dne 8. 12. 2010, č. j. 10 Ca 280/2008 – 78. Tento rozsudek byl sice vydán ještě v době před novelizací stavebního zákona, zabývá se však výslovně karavany jako výrobky plnícími funkci stavby a jeho závěry jsou použitelné i dnes (24.10.2020) :
„Pojmu "výrobek plnící funkci stavby" je tak nutno rozumět tak, že se jedná o výrobek, který plní takovou funkci, jakou obvykle plní stavby (tj. stavby ve smyslu § 2 odst. 3 stavebního zákona).

Podle názoru soudu je nejpodstatnějším charakteristickým znakem výrobku plnícího funkci stavby dle stavebního zákona to, že se jedná o výrobek umístěný na určitém konkrétním místě trvale nebo dlouhodobě. To vychází z toho, že i stavba je věcí umisťovanou na pozemku trvale nebo alespoň dlouhodobě.

Stavební zákon hovoří zcela obecně o "výrobcích", a nevylučuje tedy z této definice předem žádné typy výrobků, tj. ani silniční vozidla, ať už motorová nebo nemotorová. Bude-li silniční vozidlo umístěno na pozemku trvale a bu- de-li trvale plnit určitou funkci vyhrazenou zpravidla jen stavbám (tj. např. bude sloužit k bydlení), bude umístění takového výrobku na pozemek podléhat ohlášení stavebnímu úřadu.

Skutečnost, zda je předmětný výrobek umístěn na pozemku trvale či dlouhodobě, anebo nikoliv, bude nutno zkoumat v každém případě individuálně podle konkrétních okolností, pokud osoba, která výrobek na pozemek umístila, svůj záměr výslovně stavebnímu úřadu nevyjeví. Záměru ponechat výrobek na pozemku dlouhodobě nebo trvale bude tak např. nasvědčovat umístění předmětného výrobku na podezdívku (po jeho sejmutí z podvozku), což je případ, který zmiňuje žalobce v žalobě, ale může se jednat právě i o vybudování přípojek sítí technického vybavení, jak o tom hovoří žalovaný. Dalšími vodítky pak mohou být terénní úpravy provedené v souvislosti s umístěním předmětného výrobku, vybudování stálých přístupových cest k tomuto výrobku, v daném případě by pak mohl být zkoumán např. i žalobcem projevený úmysl pronajímat mobilní domy turistům po celou dobu turistické sezóny aj. “
Ze shora uvedeného tak jasně vyplývá, že na Váš karavan bude možné nahlížet jako na výrobek plnící funkci stavby pouze tehdy, bude-li plnit svou základní funkci – tedy jako obytné vozidlo/přívěs. Bude-li však Vaším záměrem zaparkovat karavan v kempu za účelem jeho „ustájení“ přes zimu (tzn. že Vaším záměrem nebude tento karavan po tuto dobu obývat a z tohoto důvodu ho například ani nepřipojíte k přípojce elektřiny a vody), nemělo by být na tento karavan dle mého názoru nahlíženo jako na výrobek plnící funkci stavby (a stavební zákon by se na něj proto po tuto dobu vztahovat neměl).
Chcete-li v této věci nabýt jistoty, doporučuji Vám se obrátit na místně příslušný stavební úřad a danou problematiku s ním konzultovat – tzn. informovat se, zda bude Váš karavan výrobkem plnícím funkci stavby (a vyžadujícím tudíž územní souhlas) i v případě, že bude přes zimu zaparkován v kempu a nevyužíván ke svému základnímu účelu (tedy k obývání).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.