Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Existuje předpis, vyhláška, norma nebo paragraf nějakého zákonu pro minimální vzdálenost provizorních stavebních buněk od hranice sousedního pozemku, které jsou dočasně umístěny na pozemku po dobu výstavby domu? Náš soused umístil bez našeho souhlasu svoji plechovou buňku (půdorys 5 x 3 m) necelý metr od našeho oplocení, navíc za buňku umístil nádrž na vodu, která je cca 15 cm od oplocení - hranice našeho pozemku. Foto situace zasílám v příloze. Děkuji, Šimon

ODPOVĚĎ:
Ano, takový právní předpis skutečně existuje a není jím nic jiného, než stavební zákon.
I plechová stavební buňka totiž spadá do kategorie staveb, jak je to možné dovodit z § 2/3 stavebního zákona. V tomto ohledu není rozhodné, zda lze dočasnou stavební buňku považovat za výrobek plnící funkci stavby či nikoli.
Dle § 103/1 písm. e) bodů 1. a 16. stavebního zákona platí, že stavební povolení ani stavební ohlášku nepotřebují:
- stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují obytné ani pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení nebo chovu zvířat, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých kapalin nebo hořlavých plynů a nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderná zařízení (dle znění dotazu předpokládám, že sousedova stavební buňka by mohla spadat právě do této kategorie),
- výrobky plnící funkci stavby, včetně základových konstrukcí pro ně.

I přesto, že shora uvedené typy staveb a zařízení nevyžadují ke svému zřízení stavební povolení ani stavební ohlášku, neznamená to, že by bylo možné je na pozemku umístit bez jakéhokoli přivolení stavebního úřadu. Pro tyto případy totiž dle § 96/2 písm. a) stavebního zákona platí, že je nutné získat od stavebního úřadu územní souhlas (který bude mimo jiné řešit umístění těchto staveb na pozemku).
Pakliže by sousedova stavební buňka z nějakého důvodu nespadala do žádné ze shora uvedených kategorií, bylo by patrně možné jí zařadit do kategorie staveb zařízení staveniště. Dle § 96/2 písm. b) ve spojení s § 104/1 písm. g) stavebního zákona je pro zřízení staveb zařízení staveniště zapotřebí získat územní souhlas a stavební ohlášku.
Pro získání územního souhlasu ke stavbě, která má být umístěna méně než 2 m od hranice pozemků, je (mimo jiné) zapotřebí opatřit si podpisy vlastníků sousedních pozemků. Pakliže Vás v minulosti soused nepožádal o písemné odsouhlasení umístění jeho stavební buňky, lze se domnívat, že Váš soused tuto stavební buňku umístil takzvaně načerno (tedy bez příslušného přivolení stavebního úřadu). V této souvislosti se proto můžete obrátit na místně příslušný stavební úřad s podnětem k prošetření tohoto stavu.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.