Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně zdravotního pojištění u dítěte narozeného v ČR matka je Češka, zatím neustále účastna na veřejném zdravotním pojištění, otec Maďar, pojištěn v Maďarsku. Matka má neustále trvalý pobyt v ČR v rámci toho, že při vstupu do manželství byla studentkou v ČR a nadále studovala i v manželství, poté přešla krátce na ÚP.

Dítě narozeno v ČR, zatím s matkou v ČR pobývá. Má rodný list, vyřizuje se pas. Vzhledem k tomu, že do Maďarského systému zdravotního pojištění není možné vstoupit okamžitě (Maďarsko vyžaduje splnění několika podmínek mezi nimi je nutné splnit dobu přechodného pobytu ve které není možné být účastníkem veřejného pojištění v Maďarsku) i vzhledem k tomu, že maminka částečně v Česku pobývala, má zde zatím i trvalé bydliště, byla evidována na ČPZP byla si jistá, že dítě které čekala, bude po porodu rovněž zde pojištěno. Takto byla informována a veškeré informace na stránkách pojišťoven tomu nasvědčují. Nicméně pojišťovna po nahlášení porodu dítěte (V ČR) se začala věnovat ověřování důvodu pojištění matky po sňatku, dítě pojistit nechce a je otázkou, zda pojištění bude uznáno i u matky, i když po celou v systému byla. Situace je momentálně komplikovaná, dítěti nebylo nabídnuto ani pojištěni novorozených dětí cizinců (do 60 dnů pobytu) matka neví, jak to bude dál s jejím pojištěním. Maďarsko ji nepojistí ještě dlouho, dítě potřebuje vyšetření u pediatra, česká pojišťovna požaduje vyřídit pojištění dítěte v Maďarsku, které vyřídit nelze a už vůbec ne tak rychle. Nikde nám nedokážou odpovědět tak, aby došlo k vyřešení situace, nikdo nenabídne ani placené pojištění. Je pro tuto situaci nějaké východisko? Za brzkou odpověď děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 2 odst. 1 písm. b) zákona o veřejném zdravotním pojištění je pojištěncem mj. osoba, která nemá na území ČR trvalý pobyt, pokud se narodila matce s povoleným dlouhodobým nebo trvalým pobytem na území České republiky, a to do konce kalendářního měsíce, v němž tato osoba dovršila 60 dnů věku. Podle § 3 odst. 1 písm. d) téhož zákona pak těmto osobám vzniká pojištění dnem narození nebo dnem, kdy byla za tuto osoba podána žádost o povolení k trvalému pobytu. Na základě těchto informací se domnívám, že by zdravotní pojišťovna měla dítě pojistit, neboť jsou splněny zákonné podmínky. Samotná pojišťovna (ČPZP) má na svých webových stránkách uvedeno, že je zákonný zástupce (rodič) povinen zaregistrovat do 8 dnů od narození dítěte u ČPZP dítě, jehož matka byla v době porodu pojištěná u ČPZP.
Doporučuji tedy požádat ČPZP - nejlépe písemně - o vydání písemného rozhodnutí ohledně (ne) registrace dítěte u ČPZP včetně odůvodnění na základě jakých zákonných ustanovení odmítla ČPZP dítě zaregistrovat. Součástí písemného rozhodnutí by mělo být i poučení o tom, jakým způsobem postupovat v případě nesouhlasu s postupem zdravotní pojišťovny. Pokud rozhodnutí tento postup nebude obsahovat nebo zdravotní pojišťovna odmítne písemně rozhodnutí včetně odůvodnění vydat, doporučuji obrátit se na veřejného ochránce práv - ombudsmana (www.ochrance.cz), který může postup zdravotní pojišťovny přezkoumat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.