Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V prosinci 2021 mi zemřela maminka v nemocnici. Chtěli jsme si vyžádat od VZP výpis všech plateb za zdravotní úkony během posledního měsíce co byla v nemocnici. Bylo nám oznámeno, že to je možné poskytnout pouze na základě soudního rozhodnutí. Chci se zeptat, zdali je to oprávněné, popř. jaké jsou možnosti výpis získat.

Dále se chci zeptat zdali mi nemocnice poskytne výpis ze zdravotní karty zemřelé popř. kopii její zdravotní karty. Jak o toto požádat z právního hlediska a na co mám jako syn nárok. Máme důvodné podezření na zanedbání péče. Děkuji za odpovědi a přeji pěkný den.

 

ODPOVĚĎ:

Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Chci se zeptat, zdali je to oprávněné, popř. jaké jsou možnosti výpis získat?
S tím, co Vám bylo sděleno zdravotní pojišťovnou Vaší matky, lze souhlasit. V tomto ohledu je klíčový § 43/2 zákona o veřejném zdravotním pojištění, dle něhož platí, že:
"Zdravotní pojišťovna vede osobní účet pojištěnce jako přehled výdajů na hrazené služby poskytnuté tomuto pojištěnci a zaplacených regulačních poplatků ... a doplatků za částečně hrazené léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely ... Na vyžádání pojištěnce je zdravotní pojišťovna povinna písemně bezplatně a bez zbytečného odkladu poskytnout jedenkrát ročně formou výpisu z osobního účtu údaje o hrazených službách uhrazených za tohoto pojištěnce v období posledních 12 měsíců včetně zaplacených regulačních poplatků ... a doplatků za částečně hrazené léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely za toto období ..."
Oprávnění žádat od zdravotní pojišťovny výpis z osobního účtu je tedy zákonem o veřejném zdravotním pojištění přiznáno pouze pojištěnci (tedy po dobu jeho života). K této problematice se více dočtete například zde:
https://www.vzp.cz/o-nas/tiskove-centrum/otazky-tydne/prehled-zdravotni-pece-a-dokumentace-po-zemrelem
Je samozřejmě možné, aby si tento výpis vyžádal od zdravotní pojišťovny soud - to by však musel probíhat soudní spor, v jehož rámci by bylo nutné předložit tento výpis jako jeden z důkazů.
2/ Dále se chci zeptat zdali mi nemocnice poskytne výpis ze zdravotní karty zemřelé popř. kopii její zdravotní karty. Jak o toto požádat z právního hlediska a na co mám jako syn nárok?
V tomto ohledu je klíčový § 33/4 zákona o zdravotních službách, dle něhož platí, že:
"Osoby blízké zemřelému pacientovi ... mají právo na informace o zdravotním stavu pacienta, který zemřel, a informace o výsledku pitvy, byla-li provedena, včetně práva nahlížet do zdravotnické dokumentace vedené o jeho osobě nebo do jiných zápisů vztahujících se k jeho zdravotnímu stavu a pořizovat z nich výpisy nebo jejich kopie ..."
Toto oprávnění je pak ještě zopakováno v § 65/1 písm. c) zákona o zdravotních službách.
Jako syn zemřelé pacientky jste nepochybně její osobou blízkou (jak to ostatně výslovně vyplývá z § 22/1 občanského zákoníku). Jste tedy oprávněn oslovit nemocnici, ve které byla Vaše matka hospitalizována, a požádat například o pořízení kopie zdravotnické dokumentace, kterou tato nemocnice o Vaší matce vede. V první řadě Vám doporučuji nemocnici telefonicky kontaktovat a propojit se s pracovníkem nemocnice, který má na starost pořizování kopií zdravotnické dokumentace, resp. zpřístupňování zdravotnické dokumentace na vyžádání. S ním se pak můžete domluvit na tom, zda si pořídíte kopie zdravotnické dokumentace vlastními silami (tzn. zda si zdravotnickou dokumentaci například nafotíte), anebo zda budete mít zájem, aby Vám kopii zdravotnické dokumentace (samozřejmě oproti úhradě nákladů - § 66/3 zákona o zdravotních službách) pořídila nemocnice.
Je pravděpodobné, že nemocnice po Vás bude chtít prokázání Vaší totožnosti a toho, že jste osobou blízkou zemřelé pacientce (§ 41/3 a 4 zákona o zdravotních službách). To by mělo být možné pomocí Vašeho občanského průkazu a rodného listu.
3/ Máme důvodné podezření na zanedbání péče.
Pokud se domníváte, že nemocnice nepostupovala při hospitalizaci Vaší matky odborně správně, můžete si na poskytnutou zdravotní péči stěžovat, a to dle § 93 a násl. zákona o zdravotních službách. Písemnou stížnost zašlete přímo nemocnici, která bude povinna jí vyřídit (tzn. Vám odpovědět) do třiceti dnů. Ve stížnosti stručně uveďte základní skutečnosti a především popište, v čem spatřujete pochybení nemocnice.
Nebudete-li s vyřízením stížnosti nemocnicí spokojen, můžete se obrátit na místně příslušný krajský úřad (§ 93/2 zákona o zdravotních službách), který na základě Vašeho podnětu zahájí šetření (v jehož rámci si pravděpodobně nechá zpracovat odborné vyjádření nezávislého zdravotníka). V tomto "odvolání" je zapotřebí uvést, z jakých důvodů nesouhlasíte s tím, jak byla Vaše stížnost vyřízena nemocnicí.
V této věci můžete oslovit rovněž znalce a objednat si u něj vyhotovení znaleckého posudku (který budete muset samozřejmě zaplatit). Seznam znalců naleznete zde:
http://datalot.justice.cz/justice/repznatl.nsf/$$SearchForm?OpenForm
Bude nutné vyhledávat ve znaleckém oboru "zdravotnictví" a dále v příslušném znaleckém odvětví (dle toho, na jaké klinice/oddělení byla Vaše matka hospitalizována).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 48/1997 Sb. , o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů
zákon č. 372/2011 Sb. , o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.