Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Řeším speciální dotaz na zdravotní pojištění a sociální pojištění. 06/2019 čekáme potomka a s manželkou řešíme rodičovskou dovolenou. U manželky OSVČ, tam je to jasné, má nárok na peněžitou podporu v mateřství PPM, jelikož si platila nemocenskou a po 6 měs. poté na rodičovskou dovolenou plus rodičovský příspěvek.

Manželka se musí starat o rodiče, jelikož je vedena jako opatrovatelka (péče o osobu blízkou) a proto ji chci při mateřské dovolené pomáhat, tak nás zajímá, jaké mám já jako OSVČ možnosti?
Já jako OSVČ a manžel, mohu s ní na rodičovskou dovolenou bez nároku na rodičovské příspěvek, jelikož jej pobírá manželka. Jestli ano, jak je to u mě z hlediska záloh na sociální a zdravotní pojištění? Musím je při rodičovské dovolené platit nebo nějakou určitou danou část? Nebo jestli je nějaká jiná možnost pomoc při mateřství bez toho abych rušil živnost. Případně byl veden na vedlejší činnost, jelikož bych pomáhal manželce a neplatil nebo menší zálohy.   Děkuji, Kamil

 

ODPOVĚĎ:
Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) v podstatě rodičovskou dovolenou nečerpají, čerpají pouze rodičovský příspěvek. Úlevy v podobě nižších (nebo žádných) záloh na zdravotní a sociální pojištění se totiž týkají jen těch OSVČ, jejichž SVČ je považována za vedlejší. Vedlejší SVČ se mj. týká osob pobírajících mateřskou nebo rodičovský příspěvek. Jestliže bude rodičovský příspěvek pobírat Vaše manželka, Vy sám žádné úlevy mít nebudete. Buď budete muset být nadále OSVČ s hlavní činností a platit tomu odpovídající zálohy nebo živnost přerušit či ukončit.
Ve svém dotazu ale uvádíte, že Vaše manželka pečuje o své rodiče. Pokud jsou rodiče závislí na péči jiné osoby ve stupni II – IV, pak je Vaše manželka díky této péči považovaná za OSVČ s vedlejší činností a nepotřebuje za tímto účelem pobírat rodičovský příspěvek. Řešením této situace by tedy mohla být skutečnost, že Vaše manželka bude nadále pečovat o své rodiče, čímž bude stále OSVČ s vedlejší činností, a příjemcem rodičovského příspěvku se stanete Vy a budete tak moci být také OSVČ s vedlejší činností a platit nižší nebo žádné zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Řešením je tedy nechat rodičovský příspěvek napsat na sebe. Do té doby ale budete OSVČ s hlavní činnosti nebo byste musel živnost přerušit.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.