Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jako student VŠ jsem se rozhodl přivydělávat si na živnost v poradenské společnosti. Zašel jsem na živnostenský úřad a živnost založil (08/2011). Další návštěva byla na finančním úřadu. Tam mě ale poslali domů s tím, že netuší co tam chci (myslel jsem, že mi zde někdo přesně poradí co a jak mám dále učinit, ale to tak nebylo).

Posléze jsem zjistil, že podnikání v oboru poradenství byl velký omyl a tak jsem s firmou vše ukončil, nicméně na FÚ a pojišťovně jsem věci ohledně živnosti už nedořešil a živnost jsem doposud nezrušil 02/18. Po celou dobu jsem studoval a nyní budu na jaře VŠ končit. Během studia jsem pracoval vždy pouze na DPP, ale hodilo by se mi začít pracovat na živnost (kvůli omezení vyplývající ze smlouvy DPP). Bohužel nevím co dále udělat a jak tuto situaci dále řešit. Děkuji, Leoš.

ODPOVĚĎ:
Standardně již živnostenský úřad při založení živnostenského oprávnění registruje na finančním úřadu, zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení. Vzhledem k tomu, že jste živnost vykonával jako vedlejší činnost, nejspíše Vám doposud nevznikla povinnost hradit sociální a zdravotní pojištění. Letos (2018) byste však měl za minulý rok podat daňové přiznání a přehled příjmů pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení. Doporučuji také, abyste si registraci ověřil na příslušném finančním úřadu, pojišťovně a okresní správě soc. zabezpečení.

Pokud chcete nadále podnikat na živnost, kterou máte aktivní, pak Vám v tom samozřejmě nic nebrání. Pokud by se mělo jednat o jiný obor, než jste při zakládání nahlásil, pak si obor živnosti můžete doplnit.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Placení daní, sociálního, zdravotního při nepřerušené živnosti v době studia na VŠ, vysoké škole
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.