Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V tisku jsem se dočetl, cituji: "Dohoda o provedení práce, je zajímavá pro lidi, jejichž hrubý měsíční výdělek, dosahuje max. výše 10.000 Kč. V dané chvíli totiž zaměstnanec ani zaměstnavatel neodvádí zdravotní a sociální pojištění, platí se pouze 15% daň." Znamená to tedy, že nemusím v případě dohodě o provedení práce, tedy DPP, hrubého měsíčního výdělku 7.770 Kč a žádných jiných příjmů, platit sociální a zdravotní pojištění? Děkuji, Karel.

ODPOVĚĎ:
Z dohody o provedení práce (DPP) při výdělku ve výši maximálně 10.000 Kč měsíčně skutečně zaměstnavatel ani zaměstnanec neodvádí zdravotní ani sociální pojištění. Hrazení zdravotního pojištění – na rozdíl od sociálního pojištění – ale je povinné. Pokud tedy nemáte jiný příjem než výdělek z DPP ve výši 7.770 Kč měsíčně a nepatříte mezi osoby, za které hradí zdravotní pojištění stát (např. osoby v evidenci úřadu práce, pobírající invalidní důchod nebo pečující o jedno dítě do sedmi let či dvě děti do 15 let věku), jste povinen evidovat se na Vaší zdravotní pojišťovně jako osoba bez zdanitelných příjmů a hradit každý měsíc zdravotní pojištění ve výši 1.647 Kč měsíčně (částka pro rok 2018). Pokud tato situace trvá už delší dobu, doporučuji kontaktovat Vaši zdravotní pojišťovnu co nejdříve, protože Vám už na zdravotním pojištění pravděpodobně vznikl dluh a každý dnem Vám narůstá penále. Hrazení sociálního pojištění povinné není, takže s ním si dělat starosti nemusíte.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kdo platí sociální a zdravotní při výdělku jen z DPP, dohody o provedení práce?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.