Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ve smlouvě se základní soukromou školou je uvedeno:
4.2.2 Smlouva zaniká na základě písemné výpovědi ze strany rodičů, i bez udání důvodu, doručené řediteli nejpozději 31.10. příslušného školního roku s účinností k 1.1. příslušného školního roku, anebo nejpozději do 15.6. příslušného školního roku s účinností k 1.9. následujícího školního roku.

4.5 V případě nedodržení termínů výpovědi této smlouvy stanovených v bodě 4.2.2. jsou rodiče povinni zaplatit penále ve výši čtvrtiny ročního školného za příslušný školní rok.
Výpověď jsme dali až v lednu 2023, ale paní ředitelka tvrdí, že máme školné platit až do konce června 2023. Nemělo by se postupovat podle bodu 4.5 a platit jen 1/4 ročního školného? I tak se jedná o poměrně vysokou částku, je to vymahatelné? Myslím, že když může dítě v rámci povinné školní docházky měnit školu kdykoli, může škola nastavit takovou sankci? Předem děkuji za odpověď, Valentýna.

 

ODPOVĚĎ:
Ve Vámi popsaném případě je podstatné, kdy Vaše dítě přestoupilo ze soukromé základní školy na školu jinou – tzn. zda bude soukromou základní školu navštěvovat do konce školního roku 2022/2023, anebo zda již navštěvuje jinou základní školu.
Podstatou Vámi citovaného odst. 4.2.2 smlouvy je stanovení:
a/ dokdy nejpozději jsou zákonní zástupci žáka povinni vypovědět smlouvu se soukromou základní školou (tedy buď do 31. 10. nebo do 15. 6.),
b/ kdy nastanou účinky podané výpovědi – tzn. dokdy bude vypovězená smlouva platit – a dokdy tedy budou zákonní zástupci žáka povinni hradit sjednané školné (tedy do 1. 1. nebo do 1. 9.).
Je otázkou, jaký je účel odst. 4.5 smlouvy. Tento odstavec totiž hovoří o „nedodržení termínu výpovědi“. Nejsem si však jist, zda k takovému nedodržení termínu může vlastně dojít. Pakliže totiž zákonní zástupci zmeškají první termín (tedy nedoručí základní škole výpověď do 31. 10.), bude se automaticky tato výpověď považovat za podanou v druhém termínu (tedy do 15. 6. – s tím, že smlouva bude v takovém případě ukončena až k 1. 9.).
Předpokládám, že prostřednictvím smlouvy se zákonní zástupci (mimo jiné) zavazují zajistit, aby jejich dítě do soukromé základní školy docházelo. Myslím si proto, že účelem odst. 4.5 smlouvy je sankcionovat zákonné zástupce v případě, kdy podají výpověď smlouvy a jejich dítě přestane do soukromé základní školy chodit již v průběhu výpovědní doby. V takovém případě může být soukromou základní školou zákonným zástupcům dítěte účtována sjednaná smluvní sankce.
Pokud jste smlouvu se soukromou základní školou vypověděli v průběhu ledna 2023, znamená to, že tato smlouva bude platná do 1. 9. 2023, tzn. že školné byste měli hradit do 30. 6. 2023 (předpokládám, že za období letních prázdnin se školné nehradí). To však pouze za předpokladu, že Vaše dítě tuto soukromou základní školu stále navštěvuje a bude tak činit do konce školního roku 2022/2023. Pokud naopak Vaše dítě tuto soukromou základní školu již nenavštěvuje, dalo by se uvažovat o tom, že byly splněny podmínky dle odst. 4.5 smlouvy, tzn. že soukromé základní škole vzniklo pouze právo domáhat se po Vás úhrady smluvní sankce (ve výši 1/4 ročního školného).
V tomto ohledu by bylo vhodné zjistit, jaký právní názor má soukromá základní škola, jelikož vztah obou výše zmíněných odstavců smlouvy je zajisté možné interpretovat i jinak (jak už to tak v oblasti práva bývá).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.