Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.33 (3 hlasů)

Zjistila jsem v katastru nemovitostí, že u nemovitosti mého otce je zápis u omezení vlastnického práva - zákaz zatížení, zástavní právo smluvní a v sekci jiné zápisy je typ závazek neumožnit zápis nového zást. práva namísto starého + závazek nezajistit zást. pr. ve výhodnějším pořadí nový dluh. Jednak by mne zajímalo, co to přesně znamená. Jestli se jedná o dluhy, jakým způsobem mohu dědictví odmítnout, abych se nedostala do problému sama. Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:

Tento zápis znamená, že si otec pravděpodobně půjčil nějaké peníze a jejich vrácení je zajištěno zástavním právem. Na katastru nemovitostí si i můžete vyžádat kopii smlouvy, abyste zjistila, pro jak vysoký závazek bylo zástavní právo zapsáno, a zda se Vám vyplatí dědictví přijmout či odmítnout. Odmítnout dědictví můžete tím způsobem, že jakmile Vás notář projednávající dědictví o odmítnutí poučí písemně či u jednání, běží Vám měsíční lhůta na to abyste notáři sdělila, že dědictví odmítáte, pak nebudete dědit ani aktiva, ani pasiva.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.