Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

Dcera je ve druhém ročníku střední školy a dotaz se týká předmětu písemné elektronické komunikace. Učitelka dává dceři na vysvědčení "neklasifikována, " i když známky má, viz soubor. Učitelka se neřídí žádným průměrem a váhy známek ji také nezajímají. Dcera bude mít na vysvědčení jedničky a nějaké dvojky.

Učitelka odmítá dceru pustit do třetího ročníku, protože požaduje, aby měla 170 úhozů a chybovost do 0,8%, bez dívání na prsty. Což tedy dcera bohužel nedá, proto to dohání lepšími známkami z korespondence, ale tyto známky učitelku nezajímají. Má právo učitel se neřídit žádným průměrem. Původně chtěla dceru nechat propadnout, ale po včerejší schůzce se mnou, mi řekla, že jí dá tedy N. Co se stane až bude dcera dělat opravnou zkoušku a třeba jí neudělá. To pak propadne, i když má ze všech jiných předmětů jedničky a dvojky? Mám vůbec jako rodič nějaké odvolání? (nemyslím tím přezkoušení dítěte, jiným učitelem apod.) Není přece možné takhle děti škatulkovat, každé dítě není tak zručné. Ta koordinace prstů není tak dobrá, aby udělala tolik úhozů s minimem chyb. Předem děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
V současné chvíli Vám doporučuji nahlédnout do školního řádu, který by měl obsahovat nejen zásady průběžného hodnocení, nýbrž i pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání na vysvědčení – tato pravidla musí vycházet z požadavků rámcových a školních vzdělávacích programů (jak to vyplývá z§ 30/2 školského zákona a z § 4 písm. a) vyhlášky o středním vzdělávání).
Na Vámi popsaný případ se vztahuje § 69/9 a 11 školského zákona, dle nichž platí, že:
„Má-li zletilý žák nebo zákonný zástupce nezletilého žáka pochybnosti o správnosti hodnocení na konci prvního nebo druhého pololetí, může do 3 pracovních dnů ode dne, kdy se o hodnocení prokazatelně dozvěděl, nejpozději však do 3 pracovních dnů od vydání vysvědčení, požádat ředitele školy o přezkoumání výsledků hodnocení žáka; je-li vyučujícím žáka v daném předmětu ředitel školy, krajský úřad. Pokud není dále stanoveno jinak, ředitel školy nebo krajský úřad nařídí komisionální přezkoušení žáka, které se koná nejpozději do 14 dnů od doručení žádosti nebo v termínu dohodnutém se zákonným zástupcem žáka. Česká školní inspekce poskytne součinnost na žádost ředitele školy nebo krajského úřadu.
V odůvodněných případech může krajský úřad rozhodnout o konání … komisionálního přezkoušení … na jiné střední škole. Zkoušky se na žádost krajského úřadu účastní školní inspektor. “
Ve Vašem případě je tedy důležité podat žádost o přezkoumání výsledků hodnocení žáka, a to v zákonem stanovené lhůtě (zmeškání této lhůty má za následek zánik práva tuto žádost podat).
Je podstatné, zda, popřípadě kdy jste se dozvěděl o tom, že dotyčná učitelka hodlá klasifikovat studijní výsledky Vaší dcery jako „nehodnocena“ – od tohoto okamžiku totiž začíná běžet lhůta pro podání žádosti o přezkoumání výsledků hodnocení žáka. V dotazu uvádíte, že učitelkou jste byl o jejím záměru informován na schůzce konané dne 15. 6. 2022. Je podstatné, zda se jednalo pouze o ústní informaci, anebo zda jste v tomto ohledu cokoli potvrzoval (podepsal apod.).
Dle § 69/9 školského zákona musí být žádost o přezkoumání výsledků hodnocení žáka podána nejdéle do tří pracovních dnů od chvíle, kdy se o tomto hodnocení zákonný zástupce prokazatelně dozvěděl. Z důvodu opatrnosti Vám proto doporučuji podat tuto žádost ihned (tzn. vycházejte z předpokladu, že tato lhůta začala běžet dne 16. 6. 2022 – tedy den následující po dni, kdy jste se dozvěděl o záměru dotyčné učitelky klasifikovat Vaší dceru jako „nehodnocena“). Nejpozději tak bude možné podat žádost o přezkoumání výsledků hodnocení žáka v pondělí 20. 6. 2022.
Žádost o přezkoumání výsledků hodnocení žáka je zapotřebí adresovat střední škole, kterou Vaše dcera navštěvuje. Tato žádost by měla být samozřejmě písemná (přičemž jeden podepsaný stejnopis žádosti si ponechte, druhý zašlete škole). Žádost je nutné adresovat k rukám ředitele střední školy (je-li dotyčná učitelka zároveň ředitelkou školy, bude nutné adresovat žádost krajskému úřadu – nic takového však z dotazu nevyplývá).
V žádosti identifikujte střední školu, sebe (jako zákonného zástupce) a svou dceru a stručně popište, ohledně jakého vyučovacího předmětu a z jakých důvodů máte pochybnosti o správnosti klasifikace Vaší dcery. Tuto žádost nazvěte „žádost o přezkoumání výsledků hodnocení žáka“, přičemž se můžete odkázat na § 69/9 školského zákona. Žádost samozřejmě podepište a datujte. Žádost je vhodné doručit prokazatelným způsobem (tedy doporučenou poštovní zásilkou s dodejkou, popřípadě osobně oproti podpisu a za přítomnosti svědka) – je také vhodné zaslat žádost paralelně i e-mailem (pro jistotu).
Ředitel školy (popř. krajský úřad) bude povinen zkoumat, zda dotyčná učitelka klasifikovala Vaší dceru v souladu s pravidly hodnocení výsledků vzdělávání žáků obsažených ve školním řádu, objektivně, na základě dostatečných podkladů, odborně správně a doložitelně.
V reakci na Vámi podanou žádost o přezkoumání výsledků hodnocení žáka bude ředitel školy (popř. krajský úřad) povinen nařídit komisionální přezkoušení Vaší dcery, které se musí konat nejpozději do 14 dnů od doručení Vaší žádosti (nebo v termínu, který s Vámi bude dohodnut).
Vše můžete zároveň konzultovat s Českou školní inspekcí:
https://www.csicr.cz/cz/
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 561/2004 Sb. , o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
vyhláška č. 13/2005 Sb. , o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.