Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2021 jsem měl spoustu výdajů, přičemž spousta z nich byly faktury s DPH. Nicméně účetní mi neřekla, že ji musím každý měsíc posílat také výdajové faktury a já nabyl dojmu, že to není třeba, ale že je třeba je poskytnout až následující rok při ročním daňovém přiznání za předchozí rok. ¨Účetní mi sdělila, že si myslela, že nemám žádné výdaje, takže tyto skutečnosti neřešila, ale že je to škoda, jelikož mi mohl stát daně vrátit.

Existuje nějaký způsob jak to udělat, aby mi v tuto chvíli stát uznal vratku na daních z těchto zaplacených faktur? Účetní mi řekla, že s tím nemá zkušenost a že neví, jak to v tuto chvíli udělat, aby mi daně za tyto zaplacené faktury stát vrátil v rámci ročního zúčtování. Mnohokrát Vám děkuji za odpověď. S pozdravem, Antonín.

 

ODPOVĚĎ:
Z výdajů, ke kterým máte faktury s DPH, které vůči Vám uplatnil jiný plátce, a které využíváte ke své ekonomické činnosti, máte nárok na odpočet daně podle § 72 a následujících zákona č. 235/2004 Sb. , o dani z přidané hodnoty. Nárok na odpočet daně se uplatňuje v části IV. přiznání k DPH na řádcích č. 40 až 47. Pokud jste v roce 2021 vůbec neuplatňovat odpočet DPH, tak máte možnost tuto situaci napravit, protože ještě neuběhla lhůta pro stanovení daně, která činí 3 roky od konce lhůty pro podání daňového přiznání, tak, že za každý kalendářní měsíc roku 2021 podáte dodatečné daňové přiznání k DPH a dodatečné kontrolní hlášení. Půjde o přiznání a kontrolní hlášení k DPH se stejnými údaji a za stejné měsíce, za který bylo podáno, daňové přiznání bude nutné označit jako dodatečné, kontrolní hlášení jako následné, do daňového přiznání a kontrolního hlášení se za každý měsíc doplní údaje z přijatých faktur a dopočte se rozdíl oproti poslední známe dani při podání dodatečného daňového přiznání na řádku č. 66 přiznání k DPH. V rámci ročního zúčtování Vám nadměrný odpočet na DPH nelze nijak vrátit, musíte znovu za každý měsíc minulého roku zvlášť podat dodatečné přiznání k DPH a následné kontrolní hlášení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.