Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Jsem soudem stanoveným opatrovníkem své babičky, která má Alzheimerovu nemoc, a byla zbavena svéprávnosti. Zajímá mne, zda okamžikem její smrti opatrovnictví zanikne automaticky, nebo zda budu muset o ukončení opatrovnictví žádat u soudu (nebo jiné instituce). Pokud opatrovnictví nadále trvá i po smrti opatrovance (což mi ale nepřipadá logické), jak dlouho? Předem děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Funkce opatrovníka zaniká mj. smrtí opatrovance. K zániku opatrovnictví a funkce opatrovníka v tomto případě dochází ze zákona a soud o zániku opatrovnictví nerozhoduje. Jestliže Vaše babička zemře, Vaše opatrovnictví její smrtí automaticky zaniká a nemusíte tedy o zrušení opatrovnictví žádat soud.
I po smrti Vaší babičky ale můžete zařídit věc, co nesnese odkladu, dokud právní nástupce opatrovance (dědic babičky) neprojeví jinou vůli. Můžete tedy například zrušit trvalé platební příkazy na úhradu nákladů spojených s bydlením a jiných služeb, které babička využívala.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.