Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak by měl občan obce postupovat za předpokladu, že se po obci pohybuje pravidelně volně pobíhající pes? Nejedná se o ojedinělý případ, kdy se pes po obci pohybuje. Jedná se prakticky o téměř každodenní pobíhání psa po obci a to bez majitele. S majitelem se není možné domluvit.

Naopak, když si obyvatel obce natočil psa, jak běhá po obci a doráží na jeho psa za vraty, tak ještě dostal od majitele psa (majitel psa je ještě ke všemu v zastupitelstvu obce) výtku, co si to dovoluje natáčet psa na veřejném (obecním) pozemku. V obci, kde k tomuto volnému pobíhání psů dochází. Je i obecně závazná vyhláška o veřejném pořádku, která upravuje nejen volné pobíhání psů po obci, ale také se věnuje případnému znečišťování veřejného prostranství. Předpokládám, že je v těchto případech potřeba podat oficiální stížnost na zastupitelstvo obce o tom, že dochází k porušování obecně závazné vyhlášky. Rád bych se informoval jaké jsou všechny možnosti řešení dané situace. Může si například obec v tomto případě zřídit kamerový systém? Z důvodu zabezpečení bezpečnosti obyvatel obce, pro případ, kdyby došlo k napadení volně pobíhajícím psem. Volně pobíhající pes je případným ohrožením nejen pro pěší, ale také cyklisty a také pro motorová vozidla. Velice rád bych Vás požádal o radu, jak se tomuto volnému pobíhání psů po obci dá bránit. Zda je nějaký postup, jak v těchto případech postupovat. Co přesně dělat? A hlavně, jak správně postupovat. Já jako fyzická osoba si nesmím pořídit kamerový systém, který by monitoroval veřejný prostor pro moji bezpečnost - mohu pouze monitorovat svůj pozemek, ale to situaci nevyřeší bohužel. Mohla by například obec tento kamerový systém pořídit pro zajištění bezpečnosti obyvatelstva. Osobně mám několik videí, kdy k tomuto volnému pohybu psa po obci dochází. Předpokládám totiž, že u případného sporu s majitelem bude třeba prokázat, že k volnému pohybu došlo třeba v posledním roce 40x. Dokáži pochopit, že se může stát, že pes majiteli uteče, ale ne pravidelně i několikrát v týdnu. Bohužel se v obci vyskytuji převážně přes týden. Tak mám zdokumentované pobíhání psa převážně o víkendech.   Poslední otázka je, zda mohu natáčet cizího psa na veřejném prostranstvím na mobilní telefon (nebo fotoaparát apod.). Mnohokrát vám děkuji za informace. Radovan.  

 

ODPOVĚĎ:
Natáčení psa na veřejném (obecním) pozemku nelze postihnout. Jste k tomu oprávněn. Nemůžete takto volně natáčet osoby, zvířata ano.
Jak sám uvádíte, je potřeba se písemně obrátit na obec a informovat ji o této skutečnosti. Další možností je, pokud vidíte psa volně pobíhat, zavolat policii aby jej odchytla a předala starostovi obce (tak předvídá občanský zákoník). Toto lze činit opakovaně, vždy, když pes volně pobíhá po obci.
Obecně toto nebude důvodem pro zřízení kamerového systému, jelikož jsou zde jiné možnosti – viz výše (odchyt psa). Navíc samotné zřízení kamerového systému problém nevyřeší, jelikož problémem je volně pobíhající pes (kterého je třeba odchytnout).  


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Je možné natáčet cizího psa na video na veřejném pozemku (veřejném prostranství) nebo ne?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.