Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Ministerstvo spravedlnosti v současné době pracuje na novele, která by měla od roku 2011 zdražit některé soudní poplatky. Hlouběji do peněženek by si podle zatím neschváleného návrhu, který je v připomínkovém řízení, museli sáhnout například manželé, kteří se budou chtít rozvést, nebo ti, kteří řeší alimenty.



Návrh soudních poplatků (v Kč)
rozvody nyní 1000,

nově 3000
spory o peníze nyní min. 600, max. 1 milión

nově min. 1000, max. 1,5 mil.
alimenty nyní do 30 tisíc - 300

nově do 50 tisíc - 500

nyní nad 30 tisíc - 1 procento, maximálně 10 tisíc

nově nad 50 tisíc - 1 procento, maximálně 15 tisíc
Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti


Alimenty, výživné

Rodič, který by žádal o výživné pro dítě nebo o změnu jeho výše, by měl zaplatit 500 korun. Pokud by chtěl alimenty vyšší než 50 tisíc, pak by poplatek činil až 15 tisíc. Dnes platí 300 korun, pokud chce méně než 30 tisíc. Když víc, tak nejvýše 10 tisíc.

Rozvod manželství

Ten kdo se chce rozvést, by zas musel soudům zaplatit 3 tisíce, tedy třikrát víc než dnes.

Vymáhání dluhů soudně

Dražší by měly být i spory o peníze. V těchto případech soud určuje výši poplatku procentuálně z částky, o kterou v kauze šlo. Minimální poplatek, který musí účastníci pře zaplatit, se má zvednout z dnešních 600 na rovných 1000 korun.

Horní hranice poplatku by byla 1,5 milionu místo dnešního 1 milionu.


Pro lidi je to rána, říká Marie Benešová

Zatímco ministerstvo změnu obhajuje tím, že sazby se narozdíl od platů lidí zvyšovaly naposledy v roce 2001, stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešová to považuje v současné době za naprosto nevhodné.

Já to chápu jako obrovskou ránu pro lidi, kteří jsou dnes postižení krizí, ztrácejí práci a teď si nebudou moct dovolit ani domoci se vlastních práv, třeba matky samoživitelky. Pro ně to zvýšení poplatku za výživné bude znatelný rozdíl,“ míní Benešová.

Opatrovnictví, opatrovnické řízení

Ministerstvo se prý ale nebojí, že by se ztížil přístup lidí ke spravedlnosti. Jak upozornila mluvčí rezortu Jitka Zinke, lidé ze sociálně slabých skupin budou mít i nadále šanci požádat soud o odpuštění poplatků. Navíc existují už dnes výjimky, třeba u opatrovnického řízení, kde se neplatí nic.

Návrh nově počítá s tím, že k těmto výjimkám by se přidaly i oběti domácího násilí. A pokud by se rozhádané strany před vynesením rozsudku usmířily, dostaly by soudní poplatek zpět.

Čeho se zvýšením soudních poplatků docílí

Ministerstvo si od zvyšování poplatků slibuje snížení počtu soudních sporů a tím i finanční úspory. Také zdůrazňuje, že změny ještě nejsou definitivní.

Podle Benešové by ale stát neměl šetřit právě tímto způsobem. „Justici nevěří podle průzkumů devadesát procent lidí a ještě k tomu bude drahá, tedy pro mnohé nedostupná, což je síla, že se lidé nebudou moci dovolat spravedlnosti,“ obává se Benešová.

Zdroj: novinky.cz, 27.11.2009
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.