Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Soused z chalupy, který nás stále za něco udává (nesousedíme pozemky přímo) nechal bez mého vědomí a účasti geodetickou firmou zaměřit můj nový plot a zjistil odchylku 35 cm v nejširším místě. Stavební úřad mi nařídil do měsíce odstranění stavby z cizího pozemku. Majitel zastavěného pozemku nemá problém, plot mu nevadí, zabraná plocha ve tvaru trojúhelníku dle měření je cca 3m2.

V obci dosud neproběhlo přeměření pozemků katastrem a pozemky nebyly uvedeny do souladu s mapami, domnívám se, že je jistě možná nějaká odchylka při zaměření. Zajímá mne, zda je přípustná odchylka v zaměření a zda má SÚ právo na základě udání obratem nařídit odstranění stavby. Děkuji za odpověď Valerie.

 

ODPOVĚĎ:
Ze znění dotazu není možné dovodit, zda stavební úřad postupoval správně či nikoli. Je samozřejmě pravdou, že stavební úřad je oprávněn zahájit řízení o odstranění stavby (zjistí-li, že se jedná o tzv. černou stavbu) - v rámci tohoto řízení je však povinen umožnit stavebníkovi požádat o dodatečné povolení této stavby (jak to vyplývá z § 129/2 stavebního zákona). Z dotazu nevyplývá, zda tak stavební úřad ve Vašem případě učinil či nikoli.
Ani skutečnost, že Váš plot stojí částečně na sousedním pozemku, nemusí představovat zásadní problém. Stavební zákon totiž ve svém § 184a počítá s tím, že v takovém případě postačí předložit stavebnímu úřadu (například právě v rámci řízení o dodatečném povolení stavby) písemný souhlas vlastníka pozemku.
Co se týče přípustné odchylky při zaměřování hranic pozemků, je pravdou, že s takovými odchylkami se běžně pracuje. Pro získání informace o přesných hodnotách těchto odchylek Vám doporučuji kontaktovat místně příslušné pracoviště katastrálního úřadu.
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.