Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem občanem RF. Mám v ČR trvalý pobyt. Žiji zde již přes 12 let. Zajímá mě, prosím, zda se na mě vztahují sankce EU? Momentálně mám doklad o povolení k trvalému pobytu propadlý již déle než 6 měsíců (doklad má pasový formát). Řádně a včas podle zákonu o cizincích jsem zažádal o jeho prodloužení ještě před uplynutím doby jeho platnosti.

Bohužel ale ruský konzulát v Praze mi neustále protahuje vydání  nového ruského pasu, který je nezbytný pro doložení k žádosti o prodloužení dokladu o povolení k trvalému pobytu. Mám obavy z toho, aby mi moje banka, která po mě chce doložit aktuální platný doklad o trvalém pobytu, nevypověděla smlouvu o bankovním účtu a nezrušila mi tak můj bankovní účet. Tvrdí, že cituji " Dokud nám nedoložíte doklad o státním občanství v ČR/EU či přechodný (trvalý) pobyt v ČR/EU, tak se na vás musí vztahovat sankce." Mají právo mi vypovědět smlouvu o bankovním účtu a zrušit mi můj bankovní účet? Podle VOP asi ano, ale myslím si, že kvůli tomu protahování ze strany ruského konzulátu za to nemohu, že nemohu dostat platný doklad o trvalém pobytu a tím pádem bych měl mít možnost dostat potřebný čas k vyřízení daného dokladu či je to pouze na posouzení moji banky? Děkuji Vám mockrát za Váš čas, ochotu a pomoc. S pozdravem Saša.

 

ODPOVĚĎ:
Sankce proti Rusku jsou dvojího druhu, a to individuální (zaměřené proti konkrétním osobám uvedeným na sankčním seznamu) a pak hospodářské (omezující hospodářskou činnost obecně).
Je nepravděpodobné, že byste byl jmenovitě uveden na sankčním seznamu. Na tento krok banky je tak třeba pohlížet jako na kontrolní a preventivní mechanismus, aby banka zajistila, že nedojde k porušení sankcí proti Rusku a neposkytne bankovní služby osobě, která je na sankčním seznamu. Tedy že banka vyžaduje doložení všech platných dokladů, aby mohla náležitě posoudit, jestli je oprávněna Vám poskytnout bankovní služby či nikoliv. Banka je oprávněna a také povinna nastavit nějaké kontrolní mechanismy, aby zajistila, že bude dodržovat platné právní předpisy.
Lze očekávat, že spíše než vypovězení účtu dojde k pozastavení poskytování služeb do doby, než předložíte potřebné doklady. Doporučuji písemně banku seznámit se svou situací, aby bylo zřejmé, že dosud jste doklady nedoložil z toho důvodu, že dochází k průtahům v souvislosti s vydáním nového dokladu.
Dále je vhodné zjistit na konzulátu, z jakého důvodu dochází k těmto průtahům.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.