Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem občan České republiky, ale žijí v Dánsku. Mám dotaz ohledně zdravotního pojištění. Do nedávná jsem byl studentem. Mám nezhoubnou nemoc, která ale vyžaduje, abych každé 2 měsíce dostal drahý lék do žíly. První rok mého studia v Dánsku jsem zde dostal automaticky pojištění. Nicméně v té době jsem nevěděl, že je možné dostávat onen drahý lék přímo zde v rámci mého dánského pojištění.

Kvůli tomu jsem každé 2 měsíce cestoval do české republiky, kde jsem byl zvyklý lék dostávat. Stále jsem měl mé České pojištění. Po roku studia zde jsem zjistil, že je možné medicínu dostávat i zde v Dánsku v rámci mého Dánského pojištění. Nedávno během mého rozhovoru s mou českou pojišťovnou jsem zjistil, že nemohu být současně pojištěn ve dvou členských zemích EU. Má Česká pojišťovna tedy kontaktovala autority v Dánsku, aby zjistila více informací. Dánské autority, ale mé české pojišťovně sdělili, že jim informace poskytnout nemohou. Můžete mi prosím poradit, jak danou situaci řešit? Pokud jsem neměl právo na pojištění v České republice, když jsem tam dostával mou medicínu, budu muset uhradit sám cenu medicíny, nebo je možné převést cenu medicíny pro Dánskou pojišťovnu. Nebo musím uhradit celkovou sumu z vlastní kapsy? Lék, který jsem užíval je velice drahý a nedokáži si představit, jak bych to dokázal uhradit sám. Moc děkuji za zvážení mého případu.

 

ODPOVĚĎ:

Princip jednoho pojištění - že pojištěnec nemůže být zdravotně pojištěn ve dvou různých zemích EU - platí v situaci, kdy pojištěnec vykonává výdělečnou činnost. Pokud byste tedy v Dánsku pracoval a zdravotní pojištění by za Vás odváděl dánský zaměstnavatel, pak byste již nemohl být zdravotně pojištěný v ČR a měl byste zde (v ČR) i jako občan ČR nárok jen na nezbytnou lékařskou péči.
Při studiu v zahraničí bez výkonu výdělečné činnosti si sám můžete zvolit, zda využijete institutu tzv. dlouhodobého pobytu. Při dlouhodobém pobytu v zahraničí (pobyt delší než 6 měsíců) se totiž můžete odhlásit z českého systému zdravotního pojištění. To by pro Vás mohlo být výhodné ve chvíli, kdy byste dosáhl 26 let věku - od té doby totiž přestáváte být nezaopatřeným dítětem, zdravotní pojištění už za Vás nehradí stát a musel byste si ho platit stát. Pokud jste stále nezaopatřeným dítětem, pak se ale z českého systému zdravotního pojištění odhlašovat nemusíte a v ČR byste i nadále měl mít nárok na plnou zdravotní péči. Jestliže v Dánsku nepracujete, nemyslím si, že by po Vás česká zdravotní pojišťovna mohla vymáhat úhradu léku. Pokud chcete získat ke své situaci více informací, obraťte se na Kancelář zdravotního pojištění - www.kancelarzp.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.