Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Měl jsem kratší známost. Po asi 2 měsících (nyní 5/2020), kdy jsme se s ohledem na nouzový stav viděli asi 5x, pak u mě strávila nějakých deset dní. Během té doby jsme měli opakovaně nechráněný styk. Za tu dobu jsem si uvědomil, že to není žena, se kterou bych chtěl budovat vztah.

Bohužel až dodatečně mi sdělila, že nebrala antikoncepci, protože si kvůli situaci kolem koronaviru nestihla vyzvednout prášky z lékárny (nebo recept u doktora, to už přesně nevím). Nyní, s odstupem cca 3 týdnů mě kontaktovala s tím, že je těhotná. Od začátku věděla, že já dítě nechci (mám už syna, který žije převážně se svou mámou, se kterou se teprve budeme rozvádět). Ona tvrdila, že taky další dítě nechce (má dvě z předchozích vztahů), ale pak zase otočila, že není vrah, aby zabila malé dítě atp. Je prostě poněkud nestabilní, když to řeknu zaobaleně. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe v této situaci postupovat? Předem děkuji a přeji hezký den.

 

ODPOVĚĎ:
Nyní záleží především na dotyčné ženě, zda se rozhodne si dítě ponechat. Pokud ano, bude důležité, zda bude požadovat abyste byl uveden jako otec dítěte v rodném listě. Dokud totiž nebude uznáno Vaše otcovství, nemáte vůči dítěti žádná práva (právo se s ním vídat), ale ani povinnosti (povinnost platit výživné). Jestliže se Vás dotyčná žena bude snažit přesvědčit, abyste uznal otcovství tzv. souhlasným prohlášením rodičů před matričním úřadem a Vy si nejste jistý, zda je dítě skutečně Vaše, doporučuji to nedělat a trvat na provedení testů DNA.
Pokud dotyčná žena bude na Vašem otcovství trvat, může po narození dítěte podat k soudu žalobu na určení otcovství. Soud pak nařídí provedení testů DNA. Jestliže testy DNA Vaše otcovství potvrdí, budete mít vůči dítěti veškerá právo (právo se s dítětem pravidelně stýkat), ale také povinnosti - soud Vám určí výši výživného, kterou budete platit matce dítěte. V opačném případě - pokud Vaše otcovství potvrzeno nebude - už po Vás matka dítěte nebude moci požadovat nic.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.