Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na pozemku, který mi otec daroval a již je zapsán v katastru nemovitostí ČR, jsme chtěli postavit maličkou rekreační chatku 5x5 m2 s tím, že podle územního plánu je tak možné. Stačili jsme udělat teréni úpravy a 9 betonových patek. Bohužel po udání souseda jsme zjistili, že územní plán, kterého jsme se drželi nebyl ještě schválen.

Tudíž nyní žádáme o dodatečné stavební povolení "skladu zahradni techniky", které nám doporučil úředník ze stavebního úřadu. Žádost jsme doručili a dodali projekt. Bohužel nestačilo to. Dále máme doložit vyjádření územního plánu, životního prostředí, vlastníků či správců inženýrských sítí a to hlavně, projektovou dokumentaci zpracovanou podle přílohy č. 8 499/2006 Sb. Projekt, který jsme dali nestačil. Prosím o radu jakou projektovou dokumentaci už doložit? Nechce se mi platit projektanta, když není stále jasný územní plán (měl by být schválen2020). Je možné zažádat územní plánování o zrychlené řízení? Jelikož dodatečné stavební povolení musím vyřídit do konce roku 2019. Děkuji za odpovědi Laura.

 

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu bohužel nevyplývá, jaký typ veřejnoprávního přivolení po Vás stavební úřad (v rámci řízení o dodatečném povolení stavby) požaduje. Tzn. zda dle názoru stavebního úřadu postačí vydání územního souhlasu (ve smyslu § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 1. stavebního zákona), nebo zda je dle jeho názoru nutné získat územní souhlas i souhlas s ohlášením stavby (jak to vyplývá z § 96/2 písm. b) ve spojení s § 104/1 písm. a) stavebního zákona).
V zásadě platí, že projektová dokumentace musí být vyhotovena oprávněnou osobou, tedy projektantem. Pouze u některých staveb je možné, aby se autorem projektové dokumentace stala jiná osoba. Konkrétně se jedná o stavby dle § 104/1 písm. f) - i) a k) stavebního zákona, tedy:
- stavby odstavných, manipulačních, prodejních, skladových nebo výstavních ploch o výměře nad 300 m2 nejvíce však do 1 000 m2, které neslouží pro skladování nebo manipulaci s hořlavými látkami nebo látkami, které mohou způsobit znečištění životního prostředí,
- stavby zařízení staveniště, neuvedené v § 103/1 písm. e) bodě 1. stavebního zákona,
- stavby opěrných zdí do výšky 1 m, které hraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím,
- terénní úpravy neuvedené v § 103/1 písm. b) stavebního zákona,
- stavební úpravy pro změny v užívání části stavby, kterými se nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se její vzhled a nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí  (jak to vyplývá z § 159/3 stavebního zákona). Je zjevné, že žádná z výše vyjmenovaných staveb se na Váš případ nevztahuje.
Je-li stavební úřad toho názoru, že pro dodatečné povolení stavby bude zapotřebí získat rovněž souhlas s ohlášením stavby, bude nutné stavebnímu úřadu předložit (kromě jiného) projektovou dokumentaci, která musí obsahovat:
- průvodní zprávu,
- souhrnnou technickou zprávu,
- situační výkresy,
- dokumentaci objektů a technických a technologických zařízení,
- dokladovou část
(jak to vyplývá z § 105/3 stavebního zákona).
Pakliže Vás úředník stavebního úřadu odkázal na vyhlášku o dokumentaci staveb, učinil správně, neboť tato vyhláška se na Váš případ vztahuje.
Z dotazu není zřejmé, jaké „zrychlené řízení“ máte na mysli. Máte-li na mysli zrychlené řízení o schválení nového územního plánu obce, můžete takovou žádost samozřejmě vznést (v tom případě je vhodné ji adresovat zastupitelstvu obce). Osobně však pochybuji, že by bylo této žádosti vyhověno (projednávání a schvalování územního plánu je složitým procesem, který je svázán mnoha zákonnými lhůtami).
Máte-li naopak na mysli zrychlení řízení o dodatečném povolení stavby, můžete se s touto žádostí obrátit přímo na toho úředníka stavebního úřadu, který má toto řízení na starost. Vzhledem k tomu, že v současné chvíli je „míč na Vaší straně hřiště“ (neboť stavební úřad čeká na projektovou dokumentaci, kterou máte předložit), podobalo by se vznesení žádosti o zrychlení řízení zahrávání s ohněm (do budoucna by se Vám rozlícení dotyčného úředníka nemuselo vyplatit).
_____________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
vyhláška č. 499/2006 Sb. , o dokumentaci staveb

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.