Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

6 veci bez kterych se smlouva o pujcce neobejdeV dnešní době nejsou krátkodobé půjčky nic neobvyklého. Obrovská spousta lidí je využívá k zaplacení nečekaných výdajů nebo nákupu mobilních telefonů, domácích spotřebičů a další elektroniky. Zaslepení vidinou jejich nového zábavního kousku si často přečtou smlouvu o půjčce jen ve spěchu nebo dokonce vůbec, což je obrovská chyba, které by jim mohla postavit do cesty spoustu nepříjemných překvapení. Co by v takové smlouvě nemělo chybět?

1. Identifikační a kontaktní údaje

Identifikační údaje stran jsou naprostým základem každé smlouvy a ta o půjčce není žádnou výjimkou - kdyby v ní nebyly uvedeny, nelze ji uzavřít. Samozřejmě by v ní nemělo chybět vaše jméno a příjmení, adresa trvalého bydliště, telefonní číslo a e-mailová adresa, na kterou vám bude poskytovatel zasílat důležitá sdělení. Nejedná se však jen o vaše údaje, ale i o údaje společnosti, se kterou smlouvu uzavíráte. Ty by měly zahrnovat adresu sídla firmy, její IČO, DIČ a samozřejmě také kontaktní údaje.

 

2. Celková vypůjčená a splatná částka

Smlouvu o půjčce nemůžete uzavřít ani bez toho, aniž by v ní byla uvedena přesná částka, kterou si od dané bankovní či nebankovní společnosti půjčujete. S tím pochopitelně souvisí i délka čerpání a splácení úvěru, včetně konkrétních podmínek, a logicky také počet splátek a jejich výše. Ve smlouvě by neměly chybět ani informace o tom, jaký bude postup v případě, že klient nebude schopen půjčku splácet.

 

3. Informace o pojištění schopnosti splácet

Jestliže uzavíráte krátkodobou hotovostní půjčku, pak pojištění schopnosti splácet řešit nejspíš nebudete, jelikož se předpokládá, že máte finanční situaci na následující měsíc či dva dobře vyřešenou. Nicméně u dlouhodobých úvěrů, například hypoték, bývá tento typ pojištění zpravidla součástí samotného úvěru. Pokud tomu tak skutečně je, měla by smlouva obsahovat i informace o tom, na jaký druh události se pojištění vztahuje.

 

4. Úroky, RPSN a další poplatky

Mezi nejdůležitější údaje patří pochopitelně také úroková sazba a RPSN (roční procentní sazba nákladů), což jsou ukazatele, podle kterých jste danou půjčku nejspíš vybrali, jelikož ukazují, o kolik půjčku vlastně přeplatíte. Obzvláště obezřetní buďte u RPSN, jelikož by mělo zahrnovat veškeré poplatky spojené s půjčkou. V některých případech to však bohužel není pravda, a tak je nutné si zjistit, které poplatky do RPSN skutečně spadají a které jsou z něj vyjmuté.


5. Podmínky předčasného splacení

Možná si myslíte, že když najednou budete mít k dispozici větší obnos peněz a půjčku splatíte, tak tím poskytovateli uděláte radost. Pro něj to však znamená ztrátu, jelikož ho připravíte o úroky a poplatky, které by mu šly při klasickém splácení rovnou do kapsy. Proto se k předčasnému splácení často vážou také sankce, které slouží jako kompenzace za tyto poplatky. Nejčastěji mívají formu určitého procenta z výše úvěru nebo administrativních poplatků spojených s náklady, které kvůli vašemu jednání vznikly. Dejte si na ně tedy pozor!

 

6. Odstoupení od smlouvy

Nemyslete si, že když bance nebo nebankovní společnosti dlužíte peníze, tak se stáváte jejím otrokem. Jako spotřebitel máte svá práva a jedním z nich je i možnost odstoupit od smlouvy. Ve smlouvě by mělo být jednoznačně popsáno, jak taková situace probíhá, za jakých podmínek, jaká s ní souvisí pokuta a jaký je samotný postup v případě, že se smluvní vztah rozhodnete ukončit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.