Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním rekrreační objekt (59 m2) na úzkém pozemku o rozměrech 34x12m. Vedlejší pozemek o podobné výměře, je nezastavěný a je nyní na prodej. Potenciální budoucí vlastník by rád na pozemku postavil rekreační objekt. Usiluje na stavebním úřadu o vyjímku z odstupových vzdáleností 10 m mezi rekreačními objekty.

Na vedlejším pozemku je možno postavit bez této vyjímky rekr. stavbu o rozměrech max. 5x8m. Potenciální kupec mne ještě oficiálně nekontaktoval, z doslechu vím, že chce stavět objekt cca 60-80 m2. Jaká je možnost, že tuto vyjímku od stavebního úřadu bez mého souhlasu dostane? Co mohu podniknout když nesouhlasím s udělením této vyjímky? Jako přílohu zasílám náhled na oba pozemky. Děkuji, Honza

ODPOVĚĎ:
Je pravdou, že platná právní úprava vyžaduje, aby odstupová vzdálenost dvou rekreačních staveb (pokud mezi sebou vytvářejí volný prostor) činila minimálně 10 m, přičemž z tohoto požadavku může být stavebním úřadem udělena výjimka (jak to vyplývá z § 25/3 a § 26 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území).

Váš eventuální budoucí soused může o udělení výjimky žádat stavební úřad buď v rámci územního řízení (kdy se bude rozhodovat o ne/umístění jeho rekreační stavby), anebo může o udělení této výjimky žádat v rámci samostatného řízení (§ 169/5 stavebního zákona).

Je proto zapotřebí, abyste:
- svému eventuálnímu budoucímu sousedovi odmítl podepsat situační výkres, na němž by bylo zachyceno umístění jeho rekreační stavby tak, že minimální odstupová vzdálenost by byla zmenšena, resp. abyste mu nepodepisoval ani jiný typ souhlasu, který by Vám případně předložil;
- abyste se stal účastníkem řízení, v jehož rámci bude soused žádat stavební úřad o udělení výjimky (ať už se tak bude dít v rámci územního řízení či v rámci řízení samostatného) ;
- abyste byl v rámci předmětného řízení aktivní, tzn. abyste zejména vznesl své námitky proti zmenšení minimální odstupové vzdálenosti a abyste tyto námitky řádně (a co možná objektivně) odůvodnil.

Co se týče odůvodnění Vašich námitek, můžete čerpat například z těchto ustanovení:
- § 25/1 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území, dle něhož platí, že vzájemné odstupy staveb musí splňovat požadavky urbanistické, architektonické, životního prostředí, hygienické, veterinární, ochrany povrchových a podzemních vod, státní památkové péče, požární ochrany, bezpečnosti, civilní ochrany, prevence závažných havárií, požadavky na denní osvětlení a oslunění a na zachování kvality prostředí; tyto odstupy musí dále umožňovat údržbu staveb a užívání prostoru mezi stavbami pro technická či jiná vybavení a činnosti, například technickou infrastrukturu;
- § 169/2 stavebního zákona, dle něhož platí, že výjimku z obecných požadavků na výstavbu lze v jednotlivých odůvodněných případech povolit jen pokud se tím neohrozí bezpečnost, ochrana zdraví a života osob a sousední pozemky nebo stavby.

V rámci svých námitek tak můžete například tvrdit, že zmenšením vzdáleností mezi rekreačními stavbami se zvýší požární riziko, bude snížena estetická kvalita prostředí, budete omezen v užívání prostoru kolem Vašeho rekreačního objektu, bude Váš pozemek nadměrně zastíněn, bude nadměrně zasaženo do Vašeho soukromí apod.
Jaká je pravděpodobnost, že stavební úřad Vašemu eventuálnímu sousedovi výjimku udělí, nelze říci. V tomto ohledu závisí vše na názoru dotyčného úředníka.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.